Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din satul Lucieni, judeţul Dâmboviţa, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de  Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară ANSVSA.

În gospodăria cu pricina existau trei porci. Doi au murit. La unul dintre aceştia, analizele au confirmat existenţa virusului pestei porcine africane. Al treilea animal a fost deja eutanasiat.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului, se mai arată în documentul citat.

Din satul respectiv şi până la limita administrativă a judeţului Argeş sunt aproximativ 40 km.

Având în vedere harta focarelor de pestă porcină africană confirmate deja, în ţara noastră, pare doar o chestiune de timp până când această maladie va ajunge şi în judeţul Argeş. Cu toate consecinţele ce vor decurge de aici.

Deocamdată, singurele măsuri palpabile luate de autorităţi au constat doar în sacrificarea porcilor afectaţi de boală.

Pagubele produse până acum de epidemia de pestă porcină africană au fost estimate la sume între 3 şi 4 miliarde de euro, potrivit unor specialişti consultaţi de postul TV Digi24.

sursa foto: ANSVSA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here