Perioada de încheiere a contractelor de electricitate, prelungită până la 31 martie. Cum puteţi scăpa de CEZ

Date:

Share post:

Potrivit unui act normativ pus în dezbatere publică, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice pentru clienţii casnici.

Iniţiativa vine după ce liberalizarea pieţei de energie electrică, operaţională de la 1 ianuarie anul curent, a fost criticată de majoritatea specialiştilor în domeniu (şi nu doar de aceştia) pentru faptul că n-ar fi fost precedată de o campanie de informare a cetăţenilor în acest sens.

Practic, cetăţenii trebuie să aleagă între a rămâne la aşa-zisul sistem de furnizare a electricităţii în „serviciu universal” sau a opta pentru un serviciu în regim concurenţial.

Deocamdată, preţurile la curentul electric furnizat în serviciul universal sunt mai mari cu 10 până la 25-26 de procente decât preţurile reglementate, de anul trecut.

În regim concurenţial, preţurile la electricitate n-ar mai suferi creşteri semnificative (cel mult câteva procente).

Pentru a opta pentru furnizarea de curent electric în regim concurenţial, puteţi consulta comparatorul de tarife disponibil pe site-ul ANRE, care poate fi accesat dând click pe link-ul de mai jos:

https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

Dacă nu optaţi pentru un contract de furnizare a curentului în regim concurenţial, veţi fi trecuţi automat în aşa-numitul serviciu universal, cu preţuri mai mari, după cum am arătat mai sus.

Chiar şi CEZ, furnizorul de electricitate tradiţional în judeţul Argeş, are preţuri mai mici pentru serviciul concurenţial, decât la serviciul universal. Lăcomia e mare…

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declarase, la finele anului trecut, că este posibil ca Guvernul să intervină după 15 ianuarie printr-o ordonanţă de urgenţă. pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială.

O astfel de ordonanţă e foarte posibil să fie dată în jurul datei de 15 ianuarie.

Observaţii – Înarmaţi-vă cu multă răbdare atunci când veţi folosi comparatorul de tarife de pe site-ul ANRE. Ca la orice instituţie de stat, acesta ba merge, ba nu merge, ba nu returnează niciun rezultat pentru căutare etc.

Dacă vă nemuţlumeşte un anumit furnizor de curent, nu ezitaţi să-l schimbaţi. Aveţi, legal, acest drept, după 21 de zile de la semnarea contractului, ori de câte ori doriţi, fără să datoraţi nimănui vreo explicaţie.

Nu vă obligă nimeni să rămâneţi captivi la CEZ, şi nici la vreun alt furnizor de ultimă instanţă şi nici nu riscaţi să vi se întrerupă furnizarea de electricitate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular