Ministerul Justiției a sesizat Parchetul General în urma unui control asupra modului în care se acordă cetățenia română.

Când inspectorii trimiși de Ministerul Justiției au intrat pe ușa instituției care decide cine devine cetățean român, în vara lui 2019, știau că vor găsi nereguli. Controalele din anii anteriori la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) se încheiau mereu cu sesizări disciplinare și cu liste lungi de nereguli: întârzieri în soluționarea dosarelor, nerespectarea programului de lucru, lipsă de transparență.

Dar, de data asta, ce a găsit Corpul de Control al ministrului Justiției a fost mult mai grav.

Controlul a pornit de la o sesizare din iulie 2019, depusă la Ministerul Justiției, în care doi cetățeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora. O lună mai târziu, inspectorii ministerului s-au deplasat la sediul autorității, au verificat documente și dosare de cetățenie, au analizat rapoartele financiare, au discutat cu funcționarii și cu șefii instituției.

În imaginea de sus, de la stânga la dreapta, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Sorin Marius Bozgan, preşedintele Andrei Tinu (fiul fostului jurnalist Dumitru Tinu) şi vicepreşedintele Varol Amet.

Citiţi articolul integral despre rușii, bieloruşii, ucrainenii etc, care ajung în Uniunea Europeană prin România pe Vice.

Articol realizat în cadrul proiectului „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate”, derulat de Fundația Freedom House în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

sursa foto: Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here