În această dimineaţă, procurorii DIICOT efectuează 76 percheziții în București și în județele Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, dintre care 13 la sediile din țară ale Universității „Spiru Haret”.

Anchetatorii susţin că un prorector, mai mulţi secretari ai unor facultăţi şi cadre didactice au constituit un grup infracţional organizat, care a facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante, cât şi fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master.

Practic, sute, dacă nu mii de inşi au primit diplome universitare de tot felul, fără să înveţe nimic, dar pentru care au plătit şpăgile cuvenite. Unii nici măcar nu au dat pe la „facultate”.

„… membrii grupării infracționale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

Astfel, în schimbul obținerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce țin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/maste”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Fabrica de diplome funcţiona de ani de zile

Situaţia descrisă de procurori nu e deloc nouă.

„Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți”, mai spun procurorii.

„În acest caz vor fi puse în aplicare 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

sursa foto: Facebook/Universitatea Spiru Haret

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here