La finele săptămânii trecute, fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că oficialii Comisiei Europene au trimis Guvernului de la Bucureşti o „notificare pentru suspendarea finanţării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu-Pitești”.

Asta e ştirea care a făcut vâlvă în weekend-ul abia încheiat.

Actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode (PNL) a negat veridicitatea aserţiunilor predecesorului său.

„Comisia Europeană nu a transmis (Guvernului n.r.) nicio scrisoare de suspendare… Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii Piteşti-Sibiu asupra mediului, pe traseul acesteia”, a explicat ministrul Bode.

Conform acestuia, după ce Guvernul de la Bucureşti va trimite Comisiei Europene clarificările solicitate, Comisia are la dispoziţie trei luni pentru a se decide dacă aprobă sau nu finanţarea.

„Pentru a fi suspendată finanţarea acestui proiect major de infrastructură, acesta ar fi trebuit să fie aprobat de către Comisia Europeană, lucru care nu s-a întâmplat până acum”, a lămurit lucrurile ministrul Lucian Bode.

Cum e vorba aici de cuvântul fostului ministru împotriva celui actual, am cerut clarificări de la Executivul european, care a transmis că „finanţarea europeană pentru autostrada Piteşti-Sibiu încă nu a fost aprobată”.

Autostrada Piteşti-Sibiu e împărţită în cinci tronsoane. Doar pentru unul dintre acestea, cel dintre Sibiu şi Boiţa (cel mai uşor de realizat tehnic), contractul a fost semnat în aprilie anul trecut, iar lucrările vor începe în această primăvară.

Acest segment de 14 km ar urma să fie finalizat, conform contractului încheiat cu constructorul austriac Porr Gmbh, în mai 2023.

Alte două loturi sunt scoase la licitaţie, iar pentru porţiunea cea mai dificilă, cea care traversează munţii (loturile 2 şi 3), încă nici măcar nu a fost lansată procedura de licitaţie.

În imagine, o secvenţă de la un miting organizat la Piteşti, în scopul de a-i determina pe guvernanţi să „mişte” ceva în privinţa autostrăzii Piteşti-Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here