Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis azi că legea care prevede acordarea de pensii speciale aleşilor locali este neconstituţională.

CCR a admis, astfel, obiecția de neconstituționalitate formulată de 44 de deputați ai PNL, USR și PMP, precum și de șase deputați neafiliați.

O obiecție similară fusese depusă și de președintele României, dl Klaus Iohannis, au anunţat azi agenţiile de presă de la Bucureşti.

În sesizarea depusă de parlamentari ai PNL şi USR era incriminat faptul că pensiile speciale pentru aleşii locali, introduse prin Codul administrativ, încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Codul administrativ declarat azi neconstituţional prevedea că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, aleşi după anul 1992, să primească o pensie specială în limita a trei mandate.

De asemenea, era prevăzut şi faptul că aleşii pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, fără ca aceasta să însemne situaţie de incompatibilitate.

Parlamentul va trebui acum să modifice Codul administrativ, în concordanţă cu decizia de azi a Curţii Constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here