PE EI! – un spectacol experiment despre Fenomenul Pitești, bazat pe mărturiile foștilor deținuți

Date:

Share post:

„PE EI! Acestea au fost cele două cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești.

O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.

Demascare externă, demascare internă, reeducare, denunț, autocritică, tortura continuă – toți acești termeni care definesc o stranie știință a răului au, cred, ramificații și repercusiuni și azi, în 2019.

Rudele celor uciși dar și rudele ucigașilor sunt printre noi. Torționarii așteaptă autobuzul alături de cei care și-au pierdut tații, frații, copiii. Poate că nici nu se cunosc, poate că se salută respectuos.

Cine ești tu cu adevărat, tată? – iată o întrebare care apare în piesa „Clasa noastră” a lui Tadeusz Slobodzianek (autor care acum e interzis în Polonia). Această întrebare poate răscoli un om.

Cine au fost părinții noștri? Dar bunicii? Dar străbunicii? În ce fel au fost implicați în marile prefaceri ale istoriei secolului trecut? De care parte a baricadei or fi fost? Cine poate ști…

Am vrut initial să fac un spectacol care să aibă la bază falsul proces al lotului Țurcanu. Am renunțat la această idee. I s-ar da prea multă importanță unui criminal.

Nu cred că merită atâta atenție (vom vorbi totuși despre Eugen Țurcanu, ca principal artizan al evenimentelor petrecute la Pitești). Am ales în schimb să insist asupra mărturiilor celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului.

Amintirile lor, destăinuirile incredibile și puterea de a îndura a acestor oameni, sunt lucrurile care m-au inspirat în crearea acestui scenariu.

PE EI! se va construi la Cluj-Napoca, la începutul lunii septembrie și se va juca la Pitești în cadrul Școlii de vară Fenomenul Pitești, ediția a VIII-a.”
(Ionuț Caras)

Data: Marți, 17 septembrie, ora 19.
Loc: Memorialul Închisoarea Piteşti, Str. Negru Vodă 30, Piteşti

Un proiect „Texte bune în locuri nebune”
Scenariul și regia: Ionuț Caras
Distribuția: Andrei Mărcuța, Bogdan Neciu, Viktor Hegedus, Tibor Szekely, Dragoș Ioniță, Alina Mișoc, Diana Buluga, Alexandra Cheroiu, Ionuț Caras și Ciprian Butnaru.

La baza alcătuirii textului au stat o parte din mărturiile celor implicați: Tache Rodas, Aurel Vișovan, Nicolae Purcărea, Ioan Ianolide, Dumitru Bordeianu, Aurel Obreja, Octavian Voinea, Demostene Andronescu, Viorel Gheorghiță și Eugen Țurcanu.

Cartea lui Alin Mureșan, „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, a reprezentat un reper concludent în alcătuirea acestui scenariu.

Spectacolul este rezervat celor peste 18 ani din cauza scenelor de violență şi nuditate.

Biletele sunt la prețul de 30 lei/loc. Prețul pentru studenți este de 25 lei/loc, în baza legitimației.

Locurile sunt limitate!

Biletele se pot achizitiona de la Memorialul Închisoarea Pitești, sau online. Pentru achizitia online vă rugăm să ne scrieți pe adresa de mail contact@inchisoareapitesti.org cu numărul şi numele doritorilor.

Odată confirmate locurile, veți face plata în contul nostru: (Fundatia Memorialul Închisoarea Pitești, CIF 28032290, IBAN: RO40PIRB0300729072001000), după care veți primi un email cu biletele personalizate în format electronic.

Atenție! intrarea se va face pe baza cărții de identitate şi este permisă numai celor peste 18 ani.

Pentru detalii şi bilete apelaţi nr. de telefon: 0734 365 102 sau scrieţi la adresa de email la: contact@inchisoareapitesti.org.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular