Peste câteva zile, mai precis pe 30 octombrie, se împlinesc patru ani de la cea mai mare tragedie petrecută în România, după căderea comunismului: drama de la clubul Colectiv, din Capitală.

În timpul unui concert, artificiile au aprins buretele poliuretanic antifonant, iar de aici a luat foc întreaga sală.

Au murit 64 de oameni, alţi 186 au fost răniţi, unii, foarte grav.

Incidentul a scos la iveală corupţia generalizată (clubul nu avea autorizaţii de funcţionare în regulă, nici aviz ISU), ineficienţa instituţiilor statului (bolnavi preluaţi târziu, duşi la spitale care nu-i puteau trata corect, pline de bacterii şi viruşi), incompetenţa decidenţilor, nepăsarea criminală etc.

În seara producerii incendiului devastator, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu (atunci PSD, azi Pro România), declara, senin şi degajat: „Nu ne lipseşte nimic. Avem aici tot ce ne trebuie pentru a-i trata corespunzător pe cei răniţi”.

N-a fost nici pe departe aşa: 33 de persoane au murit după incendiu, pentru că spitalele româneşti nu au avut nici cu cine şi nici cu ce să-i trateze.

Fanfaronada ministrului Nicolae Bănicioiu şi cea a şefului său, prim-ministrul Victor Ponta (genial numit de maestrul Andrei Pleşu „iresponsabilul vesel”), n-a vindecat pe nimeni. Dimpotrivă, a ucis.

Rezultatele? Doar două demisii: „iresponsabilul vesel” Ponta şi primarul de sector, Cristian Popescu Piedone. Vinovaţi, până acum? Niciunul, exceptând o femeie-ofiţer de pompieri, dată afară din ISU pe motiv de şpagă.

În rest, nimeni n-a fost tras la răspundere. Procesul penal e şi azi, după patru ani de la tragedie, în faza de audieri.

Anchetele trenează, la fel ca şi cele din dosarul Revoluţiei.

Singur părintele patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, a găsit niscaiva vinovaţi: tinerii iubitori de rock. Victimele însele, care se aflau în club în seara fatidică, în loc să se afle, cum ar fi dorit vlădica, la biserică.

De-aia au murit cei 64: pentru că s-au dus seara la un concert rock, în loc să meargă la vecernie.

Rock-ul, însă, n-a ucis pe nimeni. O spune chiar azi, într-un excepţional articol, colaboratorul nostru, criticul literar şi muzical, Adrian Simeanu.

De ucis, a ucis corupţia. Corupţie care, după scurtul intermezzo al Guvernului Dacian Cioloş, a revenit în forţă în prim-planul politicii româneşti.

Guvernele s-au umplut de proşti cu diplome şi titluri universitare, luate la universităţi dubioase sau/şi prin plagiat. Adică prin furt la drumul mare.

Proştii, hoţii şi complicii lor – nepoţi, nepoate, surori, unchi, amante etc – conduc România, începând cu Guvernul, ministerele, agenţiile guvernamentale şi terminând cu cele mai prăpădite primării din mediul rural.

La patru ani de la tragedia de la Colectiv, nu numai că n-am făcut, ca ţară, niciun pas înainte, dar am revenit acolo de unde am plecat. Dacă nu cumva chiar mai rău.

surse foto: ziarul Puterea, b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here