Liderul grupului ALDE din Parlamentul Europeanu, dl Guy Verhofstadt (Belgia, în imagine) a cerut, la finele lui februarie, excluderea partidului condus de dl Călin Popescu-Tăriceanu din grupul european ALDE.

Misiva dlui Verhofstadt nu a fost făcută publică până azi. Acum, suntem în măsură să o reproducem, în rândurile de mai jos, prin amabilitatea colegilor de la site-ul www.ziaristii.com

„Așa cum știți, în ultimele șase luni a existat o comunicare intensă între Grupul ALDE din Parlamentul European și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE România.

În paralel, o rezoluție privind statul de drept din România a fost adoptată de Parlamentul European și au avut loc mai multe schimburi de opinie publice și private cu premierul Viorica Dăncilă.

Focusul acestor comunicații a fost:
– îngrijorările crescute despre modificările din Justiție, care amenință independența și imparțialitatea;
– reformarea codurilor penale, care complică lupta anti-corupție;
– tentativele de dezincriminare a corupției;
– protocoalele de cooperare dintre serviciile de informații și instituțiile judiciare;
– legea privind ONG-urile.

Îngrijorările au fost împărtășite nu doar de majoritatea parlamentarilor europeni, dar și de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția.

Tăriceanu a agreat împreună cu Grupul ALDE acum șase luni că, din cauza îngrijorărilor de mai sus, România era la o răscruce. Vorbind în fața acestui grup, Călin (Popescu-Tăriceanu – n.r.) și-a luat angajamentul de a evita alunecarea pe o pantă i-liberală.

A fost de acord că e nevoie de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar toate proiectele legislative trebuie să fie reevaluate de Comisia de la Veneția înainte de adoptarea finală.

Din păcate, șase luni mai târziu, după multe întâlniri și scrisori, nicio reformă care să reflecte cele asumate nu a fost măcar inițiată. Tentativele de dezincriminare a corupției revin constant, iar justiția continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de Guvern.

Ca Liberali și Democrați, am apărat întotdeauna sistemul de checks and balances și ne-am ridicat în apărarea statului de drept, împotriva forțelor care au încercat să-l distrugă.

O Justiție independentă și imparțială, capabilă să lupte contra impunității, pluralismul media și o societate civilă vie nu sunt pentru noi doar piloni de bază ai unei piețe comune, ci, mai important, condiții esențiale pentru supraviețuirea Europei ca un continent liber și democratic.

Credem puternic că măsuri care subminează sistematic valorile de mai sus nu trebuie făcute în numele nostru și nu sub numele nostru.

De aceea, recomandăm cu tristețe ca Partidul ALDE (european – n.r.) să excludă ALDE România din rândurile sale.

În numele grupului ALDE din Parlamentul European,

Guy Verhofstadt”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here