Plenul Parlamentului European a aprobat, azi, prin vot, cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 de abţineri, introducerea, de la 1 iulie anul acesta, a certificatelor de călătorie digitale (aşa-numite paşapoarte Covid) care atestă că posesorul a fost fie vaccinat, fie testat negativ, fie a trecut prin boala pricinuită de infectarea cu Covid-19, a transmis agenţia de presă France Presse.

Acest certificat Covid facilitează călătoriile în interiorul Uniunii Europene, fără ca deţinătorul unui astfel de document să mai fie supus izolării, carantinării sau testării.

Acest certificat de călătorie, care va conţine şi un cod QR va fi emis gratuit de autoritățile naționale din fiecare stat membru și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie.

Toate statele membre ale UE trebuie să accepte certificatele de vaccinare emise în oricare alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM), adică serurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson.

Statele membre decid, în schimb, fiecare în parte, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Sunt vizate aici vaccinurile ruseşti Sputnik, cele chinezeşti Sinopharm, precum şi alte seruri produse în afara Uniunii Europene şi care nu au autorizaţie de utilizare eliberată de AEM. Decizia privind aceste vaccinuri aparţine fiecărei ţări în parte.

La finele lunii trecute, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunţa, printr-un comunicat de presă, că a finalizat cu succes testarea interconectivităţii bazei de date a României cu grupul tehnic de lucru de la nivel european pentru generarea acestor certificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here