Ca răspuns la situaţia creată pe piaţa energiei de invadarea Ucrainei de către Rusia, Parlamentul European a adoptat, azi, un regulament menit să sprijine refacerea rezervelor de gaze pentru iarna 2022-2023, în toate statele membre ale Uniunii Europene.
„Noul regulament, care a fost deja convenit de miniștrii Uniunii Europene, stabilește ca, până pe 1 noiembrie 2022, spațiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate. Țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%.
În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare”, a informat azi Serviciul de Presă al Parlamentului European.
„… Gazprom (adică Rusia – n.r.) folosește furnizarea de energie ca armă, iar noi avem scutul nostru de protecție”, a declarat eurodeputatul Jerzy Buzek (PPE, Polonia), care conduce echipa de negociere a Parlamentului.
„Nimeni dintre cei care folosesc energia ca armă nu va fi responsabil pentru capacitățile noastre de stocare. De asemenea, putem începe oficial achiziția comună de gaze naturale în UE”, a adăugat acesta.
„Țările cu capacități mari de stocare vor fi obligate să dețină cel puțin 35% din propriul consum. Țările care nu au o capacitate de stocare vor trebui să încheie acorduri cu celelalte state membre care le vor stoca cantitățile necesare de gaz. Acesta este un mecanism de solidaritate stimulat de acest regulament”, a spus eurodeputatul liberal Cristian Buşoi (PPE, România, foto), raportor și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European.

Mai pe larg despre acest subiect puteţi citi aici.
sursa foto: Parlamentul European