Parlamentul European, lege pentru protecţia jurnaliştilor şi activiştilor împotriva preceselor abuzive. Am avut şi noi parte de aşa ceva

Date:

Share post:

Parlamentul European va adopta mâine o nouă lege destinată să ofere protecție crescută jurnaliștilor și activiștilor împotriva proceselor abuzive.

Această lege reprezintă un pas necesar în combaterea presiunii politice și a acțiunilor juridice intimidante care vizează reducerea la tăcere a criticilor și a dezvăluirilor de interes public.

Legea e cu atât mai binevenită cu cât puţinele mijloace media argeşene necumpărate de Puterea politică locală se confruntă cu presiuni şi acţiuni intimidante din partea mai marilor zilei.

!În cadrul unei ședințe tensionate a PNL Stâlpeni, s-a propus în mod explicit închiderea publicației sub acuzația de propagare a informațiilor false și dăunătoare pentru comunitate. Ulterior, am fost informați despre posibilitatea folosirii forței poliției pentru a dezvălui sursele noastre, încălcând astfel confidențialitatea și independența presei.

Mai mult, primarul din Stâlpeni a solicitat închiderea unui site ce monitorizează activitatea administrației locale, încercând astfel să limiteze accesul la informații esențiale pentru comunitate”, au scris azi colegii de la Gazeta de Stâlpeni.

La rându-ne, am avut şi avem astfel de probleme. La finele lui 2021, primarul Cristian Gentea şi city managerul Lucreţiu Tudor ne-au dat în judecată după ce preluasem un articol din Impuls de Argeş în care acestora li se aduceau câteva acuzaţii grave de corupţie.

Primarul Gentea şi „locotenentul” său ne-au cerut câte 50.000 de lei „daune morale”

CITIŢI ŞI: Acuze grave la adresa primarului Cristian Gentea şi city managerului Lucreţiu Tudor: şpăgi grase, de la suta de mii de euro în sus

Aceasta deşi noi cerusem un punct de vedere celor doi conducători ai urbei, însă aceştia au preferat să nu răspundă. Cei doi ne-au cerut câte 50.000 de lei, daune morale şi au cerut instanţei să ne oblige să ştergem articolul de pe site.

Finalmente, Justiţia ne-a dat câştig de cauză.

„Principalele aspecte ale legii ce va fi votată în Parlamentul European includ respingerea timpurie a cazurilor nefondate, solicitarea de garanții financiare pentru a acoperi costurile procedurilor și impunerea de sancțiuni disuasive pentru descurajarea proceselor abuzive.

Pe înțelesul tuturor, nu vom mai avea de-a face cu procese lungi, reclamanții trebuie să facă dovada banilor echivalenți costului procesului pe care îl împotriva presei, iar la final, dacă reclamantul va pierde, i se vor impune sancțiuni disuasive, respectiv daune pentru abuzul produs.

Legea va intra în vigoare după aprobarea finală și va reprezenta un instrument important pentru garantarea libertății presei și a drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană”, semai arată în articolul citat.

CITIŢI ŞI: ArgeşulOnline.ro a câştigat procesul cu primarul Piteştiului, Cristian Gentea, şi city managerul Lucreţiu Tudor

sursa foto: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...

Tânărul Dragoș Predescu (PNL), numit aseară prefect al județului Argeș

Tânărul Dragoș Predescu (PNL) a fost numit aseară prefect...

”Dasfidania, asshole!” Russian Ambassador Valery Kuzmin has left Romania today

The Russian Ambassador in Romania, comrade Valery Kuzmin, ended...

Dasfidania, asshole! Ambasadorul rus Valery Kuzmin a plecat definitiv din România

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, și-a încheiat ”misiunea”...

S-a încheiat Festivalul-Concurs ”Premiile Muzicale Dinu Lipatti”

Ieri și azi a avut loc cea de-a IX-a...