Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat azi de Camera Deputaţilor, care a fost for decizional, cu voturile a 285 dintre cei 287 de deputați prezenți. A fost doar un vot împotrivă şi o abţinere. Anterior, proiectul fusese adoptat şi de Senat, de manieră, de asemenea, larg majoritară.

Legea va intra în vigoare începând cu data de 1 noiembrie. Asta, desigur, numai şi numai dacă preşedintele Klaus Iohannis va izbuti să găsească până atunci un răgaz, între două partide golf, să semneze legea şi să o trimită spre publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit legii adoptate azi, prețurile la energie electrică și gaze naturale se vor plafona în felul următor:

* prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
* prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori (nemenţionate în forma legii adoptată de Senat), au decis comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult.

Pentru intervalul de timp 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, Guvernul va aloca unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei, în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul lor plafonat, de 0,250 lei/kwh.

Iniţial, PSD venise cu propria propunere legislativă de plafonare a acestor preţuri (la media ultimelor şase luni) şi a strâns chiar o jumătate de milion de semnături pe o petiţie în acest sens. Puterea, însă, a venit cu propria versiune legislativă, a acceptat câteva dintre amendamentele propuse de pesedişti şi a rezultat forma finală a proiectului votat azi în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here