Pandemia de coronavirus, izbucnită la începutul acestui an, a fost o adevărată mană ceerască pentru traficanţii de persoane.

Mutarea preponderent online a o mulţime de activităţi a dat un imbold în plus indivizilor care se ocupă cu aşa ceva şi care şi-au intensificat acţiunile de racolare de victime.

Acestea au fost două dintre concluziile importante desprinse în urma conferinţei internaţionale online organizate de Rețeaua de Organizații Neguvernamentale împotriva Traficului de Persoane (RoITP), Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și fundaţia „Freedom House” România, zilele trecute.

Între alţii, la conferinţă a participat şi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble. Nu întâmplător, ci pentru că pe teritoriul acestui stat a activat una dintre cele mai mari reţele de traficanţi români de carne vie, gruparea de la Ţăndărei.

O altă concluzie interesantă, dar gravă, a relevat-o Adriana Săftoiu, fost deputat PNL: „Una dintre cele mai șocante afirmații: unele ONG-uri ne-au spus că, după munca lor de zeci de ani de zile… au identificat o cauză pentru care aceste rețele nu pot fi destructurate: existența unei încrengături de interese între poliție, clasă politică și justiție. O afirmație foarte gravă”.

Pare a fi şi cazul grupării de la Ţăndărei, care a scăpat de consecinţele penale după ce faptele… s-au prescris, ca urmare a tărăgănării procesului de instanţele româneşti.

La nivel de judeţ Argeş, oraşul Câmpulung Muscel are deja un renume prost din acest punct de vedere. Potenţat şi de schimbarea (elegantă, e drept, cu batista pusă pe ţambal) şefului Poliţiei locale, dar şi de repetatele razii în zonă ale poliţiştilor de la „Crimă Organizată”.

Deloc întâmplător, România este între primele state europene din punct de vedere al numărului persoanelor traficate.

De ce-am ajuns aici? A spus-o apăsat tot doamna Săftoiu, la conferinţa menţionată: pentru că „traficul de persoane nu este un subiect tratat serios și asumat de instituțiile statului”.

În imaginea de sus, eurodeputatul român Ramona Strugariu (grupul Renew Europe), unul dintre organizatorii manifestării.

sursa foto: captură video conferinţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here