Anul trecut, aproximativ pe vremea asta, scriam aici despre o frumoasă iniţiativă, a unui grup de tineri care s-au pregătit, la fosta Şcoală de Aplicaţie pentru Chimie Militară din Câmpulung, între 1984 şi 1985, pentru a deveni ofiţeri de rezervă de armă chimică, înainte de a începe studiile la Politehnica din Bucureşti.

Sau, cum se spune acum, CBRN: chimic, bacteriologic, radiologic, nuclear.

La iniţiativă a doi foşti tineri militari de atunci, a profesorului universitar Răzvan Onofrei şi a lui Ovidiu Marinescu, cei din promoţia 1984-1985 a şcolii numite au decis să se întâlnească anual, împreună cu foştii comandanţi, la cazarma respectivă din Câmpulung.

De trei ani încoace, aceste revederi au decurs fără probleme, până anul acesta, când pandemia de coronavirus şi restricţiile aduse de aceasta au împiedicat, deocamdată, revederea.

„O să facem o revedere online, în mai, dar foarte probabil, ne vom reîntâlni la cazarma Centrului de Pregătire a Trupelor Chimice (aşa se numea înainte de 1989) din Câmpulung, la toamnă, când pandemia va fi trecut.

E o tradiţie la care noi nu vrem să renunţăm. Probabil, ne vom revedea la toamnă, tot la Câmpulung, în aceeaşi cazarmă unde ne-am instruit în tinereţe”, ne-a spus omul în jurul căruia s-a coagulat această tradiţie, profesorul Onofrei.

Marcel Pîrşan, tânăr locotenent-major pe atunci, s-a străduit să facă ofiţeri în rezervă de armă chimică din nişte puşti de 18-19 ani, şi a reuşit. În fine, în linii mari…

„Vrem să-i arătăm fostului nostru comandant de pluton de atunci, dl Marcel Pîrşan, că încă mai ştim să lucrăm cu un dozimetru, mai deosebim sarinul de cloropicrină sau de napalm şi că, în general, am rămas cu nişte cunoştinţe din perioada aceea”, ne-a mai spus profesorul Răzvan Onofrei.

Acesta, împreună cu camarazii săi, fac deja planuri de revedere pentru luna septembrie a anului în curs.

Şi, dacă tot suntem la capitolul arme chimice, să mai notăm că azi se aniversează Ziua Trupelor de Apărare CBRN.

De la stânga la dreapta, pe platoul mare, la apel: Dodu Mihăilescu, Mircea Micşunescu, Bogdan Pavliu, Ibram Dogan, Răzvan Onofrei, Ionel Miricel, Sorin Simion, Petre Maxim şi Dan Popescu

Un bun prilej pentru a ura militarilor Armatei Române, activi sau în rezervă, care s-au specializat în această armă pretenţioasă şi dificilă (utilă şi în vreme de pace, s-a văzut la spitalele cu probleme, trecute sub control militar), ani mulţi fericiţi şi liniştiţi.

La bună revedere, camarazi!

Nota redacţiei – Fotografiile au fost făcute la revederile din anii 2018 şi 2019 ale aceloraşi bărbaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here