Puţine oraşe din ţară se pot lăuda cu faptul că au o pădure de mărimea celei din Trivale, de la Piteşti, situată, practic, chiar în oraş, la nici 10 minute de mers pe jos de centru. Cu toate astea, pădurea Trivale nu doar că nu mai e o bijuterie a Piteştiului (a fost, dar pe vremea lui Ceauşescu), ci tinde, mai nou, să devină şi groapă de gunoi, şi zonă de „picnic” neautorizată.
Reproducem mai jos concluziile unui piteştean, dl Andrei Pop, după o plimbare recentă prin pădurea Trivale, concluzii postate de dumnealui pe o reţea socială.
„Putem spune oare ca padurea Trivale a trecut „la mustata” de un incendiu serios? Unde sunt autoritatile care veghează asupra acestui petic de padure din inima orașului? Oricine face absolut orice acolo, sunt cel putin 4 vetre de foc, e plin de gunoi, vine oricine si pleaca cu caruta plina de lemne la orice ora, toti dilăii agata in copaci toate carpele posibile, ca sa nu se piarda. Cine ne spune si noua cam pe unde se afla dosarul pentru „Natura 2000”?

Este cineva din administratie cu adevarat interesat de acest demers sau a fost doar trancaneala de campanie?Poate ca deja va puteti ocupa de padurea asta, incat sa fie curata si cat de cat protejata, pentru ca din punctul meu de vedere de mai mult nu e nevoie, este foarte frumoasa asa cum e”, a scris dl Pop.
Bineînţeles că, vorba dumnealui, a fost doar „trăncăneală de campanie” electorală. Pentru exemplificare, citiţi ce declara primarul Cristian Gentea, acum doi ani şi ceva, mai precis în iulie 2019, celor de la publicaţia Jurnal C&G de Argeş, referitor la pădurea Trivale:
„În mod cert, Pădurea Trivale trebuie declarată arie protejată. Eu sunt 100% pentru asta și în favoarea acestui proiect. Nu știu de ce se tergiversează acest proiect. Îi voi întreba pe cei din Primăria Pitești ce se întâmplă (sublinierea ne aparţine – n.r.) și apoi mă voi gândi la o inițiativă în acest sens”. La vremea respectivă, primar era Cornel Ionică.
Între timp, dl Gentea a ajuns primar şi nu mai e nevoie „să întrebe” pe nimeni din Primărie de ce pădurea Trivale nu e încă arie protejată. Ajunge dacă trece de la vorbe la fapte. Deocamdată, nimic.
Cât despre curăţenie în pădurea Trivale, singurii care o fac, temeinic, sunt unele organizaţii neguvernamentale sau salariaţii unor firme private, care organizează, când şi când, acţiuni de ecologizare. Şi au destule de ecologizat, pentru că de gunoaie n-a dus biata pădure lipsă niciodată.
sursa foto: Facebook/Piteşti, oraşul meu/Andrei Pop