Prevederile Codului Rutier stipuleaza obligativitatea conducatorilor de autoturisme si motociclete sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de drum si de trafic.

Cu alte cuvinte, atunci cand circuli pe un carosabil umed si alunecos, rulezi intr-o curba cu o vizibilitate redusa, sub 100 de metri, circuli in conditii de ceata sau pe timp de ceata, te afli in interiorul unei localitati sau in apropierea unei treceri de pietoni trebuie sa mergi cu viteza redusa. Deci, trebuie sa fii etrem de prudent si sa fii cu mana pe schimbatorul de viteze.

Adaptarea vitezei de mers tine de conduita obligatorie de conducere preventive. Regulile de conducere defensive iti vor fi predate de catre instructorul moto in cadrul orelor de conducere la scoala de soferi categoria A.

Impactul neadaptarii vitezei

Vatamarile cauzate de accidentele rutiere reprezinta o problema majora pentru sanatatea publica si o cauza principala cauzatoare de moarte si raniri in intreaga lume. In fiecare, an aproximativ 1,2 milioane de oameni mor si alte milioane sunt raniti sau schiloditi ca urmare a accidentelor rutiere, in special in tarile cu venituri mici si medii. Pe langa faptul ca se creeaza costuri sociale enorme pentru indivizi, familii si comunitaţi, vatamările cauzate de accidentele rutiere adauga o povara grea asupra serviciilor de sanatate si a economiilor. Costurile pentru tari, care este posibil sa se lupte deja cu alte probleme de dezvoltare, pot fi cuprinse între 1% şi 2% din produsul lor national brut. Pe masura cresterii motorizarii, accidentele rutiere devin o problema care se dezvolta rapid, in special in tarile in curs de dezvoltare. Daca tendintele actuale vor continua in mod necontrolat, vatamarile cauzate de accidentele rutiere vor creste in mod dramatic in cele mai multe parti ale lumii in urmatorii douazeci de ani, cel mai mare impact urmand a fi suportat de cetatenii cei mai vulnerabili.

In vederea implementarii si aplicarii cu succes a acestor reguli, este essential sa urmezi pasii urmatori:

Redu viteza in preajma trecerilor de pietoni!

Codul Rutier stipuleaza obligativitatea motociclistilor si a celorlalti participanti la trafic sa limiteze viteza de deplasare la 30 km/h in zona trecerilor de pietoni sau a perimetrelor situatie in apropierea unor institutii de invatamant. Limitarea aceasta de viteze intr-o localitate survine pe fondul necesitatii protectiei pietonilor si, in special, a elevilor care ies de la scoala.

Pentru siguranta ta si a pietonilor, iti recomandam politicos sa nu depasesti aceasta limita. Alege pedale schimbator de viteze moto doar de la dealeri autorizati precum Unimotors.

Circula cu atentie pe timp de noapte!

Circulatia pe timp de noapte prezinta, comparative cu cea de pe timo de zi, o serie de particularitati. Odata cu lasarea intunericului, campul visual este mult diminuat. Se circula cu luminile de intalnire (faza scurta). De asemenea, se recomanda reducerea vitezei, la intalnirea unui vehicul venind din sens opus, pana la limita necesara evitarii oricaror pericole.

Politia rutiera iti recomanda sa folosesti corect luminile, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, ploaie abundenta sau ceata densa.

Cum circuli in curbe?

La patruderea in curbe cu vizibilitate sub 100 de metri, nu doar ca depasirea este interzisa, ci si este obligatoriu ca riderul sa reduca viteza pana la o limita a evitarii derapajelor.

In concluzie, gandeste-te doar la faptul ca viata are prioritate si ca trebuie sa circuli responsabil pentru siguranta ta si a celorlalti.

sursa foto: unimotors.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here