Un design rafinat este in primul rand unul gandit astfel incat toate elementele sa se potriveasca intre ele. De asemenea, acesta trebuie sa reflecte personalitatea proprietarului si sa impresioneze prin calitate, totodata fiind expresia bunului gust. De cele mai multe ori asta inseamna investitii mari. Insa cine spune ca luxul trebuie sa fie scump?

Iata cum poti sa dai un aspect sofisticat casei tale chiar si cu un buget redus:

  1. Foloseste lumina potrivita

Intunericul este adeseori asociat cu frigul, ambele fiind opuse conceptului unui trai grandios, scump. Lumina nepotrivita scade calitatea vietii. Ai intrat vreodata intr-o casa slab luminata? Cu siguranta a fost o experienta neplacuta sa nu poti distinge clar obiectele si persoanele din interior. Mai mult decat atat, e posibil sa fi avut dureri de cap din cauza oboselii ochilor. 

Prin urmare, iluminatul corect este esential intr-o casa eleganta si rafinata. Informeaza-te cu privire la avantajele luminii calde versus lumina rece si cum te ajuta fiecare sa pui in evidenta obiectele dintr-o incapere. Ia in calcul folosirea umbrelor pentru a da o nota de mister si lux. Cumpara, acolo unde este cazul, corpuri de iluminat deosebite, cum ar fi  candelabrele sau lustrele cu led. Instaleaza ferestre mari, pentru a avea parte de cat mai multa lumina naturala. 

  1. Detaliile precum finisajele conteaza mai mult decat crezi

Detaliile sunt cele ce fac ca un design interior sa fie unul reusit, iar totul incepe de la o baza buna, adica de la pereti si podea, care ocupa cel mai mult din spatiul optic. Pretul si frumusetea unui tablou vor fi irelevante daca acesta va fi asezat pe un perete stramb. Prin urmare, asigura-te de la inceput ca aceste doua elemente sunt la cel mai inalt nivel, mai ales ca modificarile ulterioare nu sunt ieftine. Un truc recomandat de arhitecti este sa montezi parchetul perpendicular pe sursa principala de lumina naturala, pentru a largi vizual spatiul si a-i da un aer mai sofisticat.

  1. Nu inghesui obiectele 

Spatiile mari si aerisite sunt specifice amenajarilor elegante, luxoase. Nu aglomera, altfel vei obtine un aspect dezordonat, nicidecum unul curat si rafinat. Nu cumpara multe deocoratiuni mici si ieftine, ci concentreaza-te pe cateva elemente de calitate, care sa reziste in timp si sa imbatraneasca frumos. Totodata, nu este de dorit sa folosesti  aceeasi camera pentru mai multe scopuri. Amenajeaza-ti un birou separat daca lucrezi de acasa, deoarece nu va fi placut nici pentru tine, nici pentru oaspeti, ca acestia sa foloseasca masa ta de lucru ca spatiu de depozitare, daca utilizezi livingul si drept loc de munca.  

  1. Alege culori deschise si contrasteaza cu un centru de interes viu colorat

Pentru a obtine un design elegant, sunt recomandate nuantele naturale, precum bej, maro deschis, alb si crem. In casele luxoase insa, secretul este mixul dintre acestea cu tonuri electrice, contrastante, precum albastru, auriu si negru. De asemenea, indrazneste sa folosesti imprimeuri si texturi complicate, pentru a accentua liniile simple si a adauga un plus de personalitate spatiului. Daca iti permiti, investeste intr-o piesa de arta pe care sa o transformi in centru de interes, intrucat majoritatea caselor scumpe au o asa-numita “piesa de rezistenta”.

Nu uita ca planificarea si executia unui design reusit dureaza. Insa daca folosesti sfaturile de mai sus, timpul investit va avea ca rezultat o casa rafinata si eleganta. 

sSursa foto: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here