Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela (foto), alături de secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat, au susţinut în această seară, începând cu ora 21, o conferinţă de presă.

Cei trei au anunţat noi măsuri, de o duritate fără precedent de la al doilea Război Mondial încoace, pentru a limita extinderea pandemiei de coronavirus pe teritoriul naţional.

Spicuim mai jos o parte dintre măsurile anunţate de domnii Vela, Arafat şi Despescu:

  • Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor peste 65 de ani și în intervalul orar 20-21, dar numai pentru a asigura nevoile animalelor domestice sau de companie. Pentru aşa ceva nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere.
  • Cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ni: pot să își rezlve și probleme de natură medicală (tratamente medicale urgente sau planificate, dializă etc), oricând. Deplasarea se poate face cu mijloace de transport proprii sau ale familiei, în intervalul orar normal, pe întreaga perioadă a zilei.
  • Cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină şi, obligatoriu, vor suporta toate cheltuielile carantinei.
  • Cei care nu respectă carantina vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării şi, de asemenea, vor plăti cheltuielile aferente.
  • Şoferii profesionişti care intră în țară cu auto peste 2,4 tone au trei opțiuni pentru a se proteja: fie angajatorul le asigură un loc în care să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziţie spații de carantinare, la cerere, pentru a asigura protecția familiei șoferilor, cu plata aferentă cazării în aceste spații hoteliere.
  • Aceleaşi condiţii ca mai sus se aplică şi piloţilor de aeronave şi personalului navigant.
  • Autoritățile locale vor monta, începând de poimâine, 31 martie, dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice, obligatoriu (ceea ce la Piteşti încă nu s-a făcut – n.r.)
  • Prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu pot fi majorate peste nivelul de azi. Prețurile pot doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă.
  • Amenda de 1.000 de lei, pentru persoane fizice, pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, se măreşte la 10.000 de lei.

1 COMENTARIU

  1. pandemia pulverizata din drone? declansarea planului marshall? am fost otraviti intr-un experiment militar ? am trait zilele dupa explozia de la cernobil si stim cum am fost. Strazi pustii, am stat in case, aveam argint pe noi….si apoi au inceput sa moara oameni. In general mureau cei cu afectiuni la glande sau cancere sau plamani afectati….Credeti ca militia si armata cu pustile indreptate spre noi ne apara? Suntem si otraviti si „in vizorul” celor care si-au vandut sufletele pentru bani. Este o roata universala care se va intoarce si pentru cei vinovati. Karma is a bitch. Imi amintesc de filmul „Mars Attacks” cum veneau extraterestrii cu armele in timp ce repetau „We come in peace”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here