Despre tendinţele autocrate ale premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a scris inclusiv în presa din România. Am făcut-o şi noi, în câteva rânduri, pentru că aceste tendinţe se răsfrâng inclusiv asupra minoritarilor unguri din România, care privesc mai mult la Duna TV decât la televiziunile româneşti şi se informează mai mult din mass-media maghiare decât din cele româneşti.

Ieri, colegii noştri de reţea PressHub de la Cluj-Napoca, site-ul de limbă maghiară Atlatszo Erdely, una dintre foarte puţinele publicaţii de limbă maghiară din România care nu răspund nici la comanda UDMR, nici la cea a lui Viktor Orban, au publicat un articol foarte bine documentat, despre felul în care, în numai câţiva ani, micul ţar de la Budapesta a reuşit să-şi subordoneze, practic, întreaga presă de limbă maghiară din România.

„Finanțare record din partea guvernului maghiar: Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a primit 20 de milioane de euro în câțiva ani. În aplicațiile asociației găsim date vagi și confuze despre audiență, în bugete sunt prevăzute linii de sute de mii de euro pentru „alte servicii”, iar devoltările promise nu s-au concretizat până acum”, au scris, ieri, colegii de la Atlatszo Erdely, sub semnătura lui Zoltan Sipos.

„În trei ani și jumătate, până la sfârșitul lunii iunie 2021, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a primit de la guvernul maghiar granturi de 7,45 miliarde de forinți (la cursul de schimb actual 20 milioane euro). Datorită acestor fonduri, în câțiva ani asociația, până atunci necunoscută, a devenit de departe cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania, cu un portofoliu atât de extins încât e mai ușor să enumerăm organizațiile media care nu fac parte din aceasta”, se menţionează în articolul citat.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care vor să afle detalii, le recomandăm cu căldură articolul din care am citat mai sus şi care poate fi lecturat integral accesând link-ul de mai jos:

https://atlatszo.ro/ro/important/punguta-cu-doi-bani-5-milioane-de-euro-pe-an-pentru-trustul-media-maghiar-din-transilvania/

Cert e un singur lucru: că presă de limbă maghiară în România, independentă de controlul Budapestei, practic, nu există. Iar orice voce critică, aşa cum e Atlatszo Erdely, este exclusă din start de la finanţare, pentru că Viktor Orban nu tolerează insubordonarea, şi redusă la tăcere prin tăierea oricărei surse de finanţare. Deocamdată, însă, colegii de la CLuj-Napoca merg înainte, graţie donaţiilor cititorilor lor, dornici să citească şi altceva decât propagandă pro-guvernamentală maghiară.

sursa foto: printscreen Atlatszo Erdely

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here