Invitat, azi, la o emisiune a postului de radio France Internationale (RFI România), preşedintele PNL, Ludovic Orban (foto), a declarat să are „semnale clare” din teritoriu că PSD face tot posibilul pentru ca referendumul asupra Justiţiei, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, să nu fie validat.

La referendumul respectiv, şeful statului adresează două întrebări românilor, la care aceştia sunt invitaţi să răspundă prin da sau nu:

1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cuextinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Dl Orban crede că „prefecți, președinți de Consilii Județene îi forțează pe primari să stea în fața secțiilor de votare și să îi influențeze pe alegători să nu ia buletinele de vot la referendum.

Avem semnale foarte clare că se pregătește un amplu proces de cumpărare de voturi. Avem semnale clare că în toate instituțiile publice, conducătorii pesediști pun presiune asupra angajaților… Avem informații din teren, de la membrii noștri, avem informații inclusiv de la primari PSD, care ne-au spus că prefecții îi adună și le dau indicațiile astea.

Avem semnale clare că PSD vrea să diminueze prin toate mijloacele posibile numărul românilor care votează la acest referendum”, a declarat dl Orban pentru RFI România.

Potrivit legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale.

Ca atare, PSD are tot interesul ca la referendum să nu se atingă pragul electoral cerut de lege. Referendumul iniţiat de preşedintele Iohannis are loc în 26 mai, concomitent cu alegerile europarlamentare.

Se va vota, însă, pe buletin separate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here