Din seara zilei de 6 decembrie încoace, de când s-au cam ştiut, în linii mari, rezultatele alegerilor parlamentare, a devenit clar că doar o coaliţie de partide ar putea da un Guvern viabil, susţinut de o majoritate în Legislativ.

Şi tot de atunci, partidele favorite să formeze această coaliţie, în speţă PNL, USR-PLUS şi UDMR plus minorităţi, nu încetează a-şi da la reciproc la gioale cu o osârdie demnă de cauze mai bune.

Zece zile nu le-au fost de ajuns pentru a-şi împărţi funcţiile cele mai importante în stat. Fiecare pune condiţii pe care ceilalţi le resping cu vehemenţă, fiecare are „proiecte” la care nu renunţă, dar pe care ceilalţi nu şi le asumă defel şi tot aşa.

A devenit sceptic până şi colegul Laurenţiu Ciocăzanu (foto), de la Lumea Liberă, altminteri in jurnalist cu vederi clar de dreapta. Nici el nu mai speră mare lucru.

„Credeți că mai e o idee bună un Guvern PNL-USRPLUS-UDMR? Eu, nu, din păcate. Nu s-au înțeles, nu se înțeleg, nu se vor înțelege. Iar țării îi ajung atâtea războaie din care poporul iese mereu pe minus.

Care e soluția? Nu știu. Dar guvernarea în formula visată de noi nu va funcționa, la cum arată lucrurile acum. Cine e de vină chiar nu mai contează.

Aici nu ne întrece nimeni să ne arătăm cu degetul unii pe alții și să ne batem cu pumnii în piept că suntem noi mai buni decât ei. Și la ce ajută? La nimic”, a conchis dl Ciocăzanu.

Deşi până acum, în spaţiul public nu a fost adusă în discuţie această ipoteză, ea începe să se contureze din ce în ce mai pregnant: alegeri anticipate.

Ar mai fi, bineînţeles, varianta unui cabinet minoritar, însă, la câtă vehemenţă negativistă bântuie pe la vârful politicii româneşti, e puţin probabil ca ea să se materializeze.

Şi ar mai fi o variantă, cea a minţii românului de pe urmă. Dar parcă, atunci când vine vorba de domnii Orban, Barna, Ciolacu, Kelemen etc, nu-ţi prea vine să-i bănuieşti de aşa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here