„Inițiativele civice din România condamnă ferm reprimarea violentă de către autorități a protestelor pașnice ale cetățenilor bieloruşi ce au loc zilele acestea în capitala Minsk și nu numai.

Mai mult, luăm act cu îngrijorare de suspiciunile privind aspecte de fraudare a alegerilor prezidențiale ce au avut loc în data de 9 august în Belarus”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă ambasadorului Bielorusiei la Bucureşti, Andrei Grinkevici, de către mai multe organizaţii neguvernamentale româneşti.

Printre semnatari se numără şi asociaţia „activAG” din Piteşti, fondată de dl Traian Paparete.

Reamintim că, după fraudarea masivă a alegerilor prezidenţiale de duminica trecută, când preşedintele Alexandr Lukaşenko a „câştigat” cu peste 80% din voturi, întreaga Bielorusie a fost cuprinsă de un val de manifestaţii de protest fără precedent.

Miliţia şi KGB-ul locale au ucis cel puţin trei manifestanţi, au bătut crunt alte câteva sute şi vreo 6-7 mii au ajuns îndărătul gratiilor.

„… ne exprimăm dezacordul față de acțiunile autorităților belaruse de intimidare a reprezentanților opoziției politice și a presei din Belarus.

Libertatea de a vota, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și posibilitatea de a protesta pașnic constituie pilonii unei democrații la care cetățenii belaruși au dreptul legal și moral.

În decembrie 1989, românii au plătit cu sânge aceste drepturi, încheind un lung șir de victime ale regimurilor totalitare care nu trebuie să se repete nicăieri în Europa. Ne exprimăm solidaritatea și suntem fără niciun echivoc alături de protestatarii din Belarus care își apără în mod pașnic drepturile și libertățile democratice.

Condamnăm ferm reprimarea violentă a protestatarilor și solicităm eliberarea de urgență a persoanelor reținute zilele acestea. Mai mult, considerăm necesară demararea rapidă a acțiunilor în justiție ce se impun față de acei reprezentanți ai forțelor de ordine care au abuzat de funcția publică.

Totodată, amintim autorităților belaruse că pluralitatea politică și libertatea presei sunt esențiale pentru garantarea democrației și, de aceea, le solicităm să înceteze urgent orice acțiune de intimidare a reprezentanților politici ai opoziției, precum și a jurnaliștilor și reprezentanților mass-media locale și străine acreditate în Belarus.

Mai mult, solicităm autorităților din Belarus să nu mai intervină în libertatea de informare a cetățenilor săi și să permită accesul la internet și orice alt instrument legal de comunicare.

Ne exprimăm speranța că autoritățile bieloruse vor înțelege că în 2020 nu se mai pot întoarce împotriva propriilor cetățeni, iar singurul viitor pe care țara europeană Belarus îl poate avea este unul democratic, al respectului pentru drepturile omului și libertățile fundamentale”, se mai arată în documentul citat.

Organizații semnatare:
Geeks for Democracy
Comunitatea Diaspora.Ro

Pentru Galați
Prieteni pentru Galați
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Reset
Forum Apulum
Rezist Constanța
Mişcarea Civică Diaspora Austria
Diaspora Milano
Asociația Rădăuțiul Civic
Dăruiește Viață
Rezist Dublin
Inițiativa Oradea
Funky Citizens
Inițiativa România
Freedom House România
Brașovul Civic
Asociația CIVICA Iași
Inițiativa Timișoara
Valea Jiului Society
Oradea Civică 2017
Societatea Studențească de Științe Politice
Voluntari în Europa
Centrul pentru Studiul Democrației
Asociația Platforma România 100
Echipa Declic
Diaspora Franța solidară cu România
Acțiunea Civică Galați

FacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramPartajează

Rezistenţa, activAG Piteşti

sursa foto: Le Courrier Cauchois, TRT World

1 COMENTARIU

  1. Vreti repetarea alegerilor din Belarus
    sau vreti direct numirea candidatei opozitiei (care a luat 10%) in functia de presedinte?

    P.S.
    Pe ce se bazeaza suspiciunile de frauda la un scor de 80%?
    Pe ceea ce spune opozitia belarusa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here