„Cheltuielile sociale sunt destul de importante, ajungand la circa 70% din venituri. Astfel, din 100 de lei încasaţi (de stat – n.r.), 70 de lei sunt cheltuiţi pe salarii și pensii”.

Fraza de mai sus aparţine fostului economist-şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, şi a fost rostită acum zece ani, într-un interviu acordat unei publicaţii economice.

Nu s-a schimbat mai nimic în bine, în deceniul scurs; dimpotrivă, povara bugetară, generată de măririle astronomice de salarii în unele sectoare bugetare, plus din ce în ce mai multele şi mai marile pensii speciale, au cocoşat şi mai mult bugetul României.

Iar acum, concomitent cu pandemia de coronavirus, a venit şi vremea decontului. Spitalele au medici plătiţi foarte bine, dar care nu au materiale sanitare, nu au măşti, nu au dezinfectanţi, nu au de niciunele, practic, în cantităţi suficiente.

O soluţie a avansat, recent, omul de afaceri timişorean Romeo Dunca, cel care a construit, plecând de la zero, o companie (Dunca Expediţii SRL, plus altele câteva conexe) care deţine azi aproximativ 600 de camioane şi semiremorci şi este cel mai mare client al Volvo Trucks Corporation din Europa de Est.

Redăm mai jos un fragment dintr-un discurs al dlui Romeo Dunca, citat de colegii de la Express de Banat din Reșița.

„Voi, cei care azi sunteţi la putere, TĂIAŢI ABSOLUT TOT!! Aveţi grijă ca de ochii din cap de Poliţie, de Armată, de doctori, de cei care răspund pe bune pe la ghişeele ori instituţiile statului şi de privaţii care produc… în rest, fără milă.

„Amintiţi-vă că, înainte de virus, lună de lună, statul român se împrumuta ca să susţină povara bugetară compusă în parte de hoţii şi profitorii cu pensii şi salarii nesimţite.

Dar azi, când cheltuim mai mult? Şi noi, privaţii care plătim lună de lună, de 25 de ani, în cazul meu, un timp nu vom mai contribui deloc??

Dacă de mâine, bugetarii… ar renunţa benevol la 50% din salariu şi ar cere (să efectueze – n.r.) ore suplimentare în plus, iar toţi care se alimentează din buget necuvenit fie că trag chiulul, fie că iau prea mult pentru munca lor, ar renunţa la venituri, ar fi o şansă să rămânem în picioare. Adică să scăpăm de virus şi să nu murim economic…

… Toată atenţia e focusată pe acest virus blestemat… Dar atenție la ce va urma… Ţineţi de firmele bune de lucru cu preţul vieţii… Aveti grijă de cei sănătoşi şi apţi de muncă şi de plată de taxe. Eliminați orice cheltuială nechibzuită… Guvernanţii actuali sunt lipsiţi de osânză la buget, pentru că criminalii economici dinainte, adică pe româneşte PSD, ALDE şi UDMR, au prăduit tot...

… Pensionarii de drept, cu pensia lor normală, pe merit, chiar dacă în multe cazuri e nefiresc de mică, se vor descurca, pentru că ei consumă puţin.

Tăiaţi pensiile speciale, daţi o pauză financiară de trei luni clericilor bisericii şi reduceţi salariile nesimţite, pentru că altfel ne ducem de râpă…
Făceţi-o fără frică, pentru că oricum veţi fi injuraţi în scurt timp!”.

Nota redacţiei – Sublinierile de aparţin.

sursa foto: Facebook/Romeo Dunca, flickr.com/Alex B

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here