Ohrid, o destinaţie de vacanţă ideală 365 de zile pe an

Date:

Share post:

Din experienţele acumulate de-a lungul mai multor vizite în ultimul deceniu, pot să spun fără teama de-a greşi prea mult că fosta republică iugoslavă Macedonia e una dintre cele mai prietenoase destinaţii de vacanţă pentru turiştii români.

Iar când vorbeşti despre turism în acea ţară n-o poţi face fără să începi cu perlele turismului local, oraşul şi lacul cu acelaşi nume, Ohrid.

Situat la vreo 750-800 km de Piteşti (se poate ajunge într-o zi cu maşina, fără probleme, pentru că aproape jumătate din drum se merge pe autostrăzi), Ohrid e un oraş un pic mai mare decât Mioveniul.

Din cauza că, odată, a avut 365 de biserici, i se mai spune şi Ierusalimul Balcanilor. Însă oraşul, aşezat pe malurile lacului omonim, e cu mult mai pitoresc decât Ierusalimul din Israel.

Nu degeaba se află pe două liste UNESCO (World Heritage Cultural Sites, respectiv Natural Sites) şi nu degeaba atrage, anual, o mulţime de turişti din toate colţurile lumii.

Concediu la plajă, în cea mai ieftină ţară din Europa, care nici măcar nu are mare

Vechii greci îi spuneau Lychnidos, adică oraş al luminilor. Iar cine se încumetă să admire panorama Ohridului, după lăsarea întunericului, din cetatea care străjuieşte oraşul din vârful unui deal, le va da dreptate vechilor greci.

Bazar civilizat, negustori ştiutori de română

O plimbare prin centrul civic al oraşului poate fi o încântare. Iar dacă ajungeţi aici, nu puteţi rata bazarul, unde vă vor surprinde plăcut atât oferta extrem de diversificată, dar şi coloritul, forfota, mirosurile şi, nu în ultimul rând, preţurile.

Bazarul din Ohrid
Bazarul din Ohrid

Mai mici sau cu mult mai mici decât cele de la noi. De fapt, bazarul din Ohrid e ceva între pieţele sau târgurile de la noi şi cele orientale.

Cu deosebirea că negustorii locului nu te agasează cu insistenţa lor, aşa cum o fac cei turci sau arabi.

În plus, dacă aveţi noroc, vă veţi putea înţelege cu unii negustori inclusiv în româneşte, pentru că Ohrid e cămin şi pentru o numeroasă comunitate de aromâni, pe care statul macedonean îi recunoaşte ca atare.

Deşi nu vorbeau o română tocmai curată, noi ne-am putut înţelege cu doi comercianţi de suveniruri. Unul, macedonean get beget, dar care deprinsese limba de la vecinii săi aromâni.

Cetatea ţarului Samuil e principalul obiectiv turistic al oraşului. Situată pe un pinten de deal, ea seamănă întrucâtva cu Sighişoara noastră. Şi asemeni Sighişoarei, e vizitată de puhoaie de turişti de peste tot. Şi europeni, şi asiatici.

Piaţa Centrală din Ohrid
Piaţa Centrală din Ohrid

La fel şi multele biserici, dar şi moschei, vestigii ale lungilor perioade de ocupaţie otomană, de pe întreg cuprinsul oraşului.

Câte vor fi fiind, nimeni nu ştie exact. Într-un pliant scrie o cifră, în altul alta. Oricum, sunt destule cât să aveţi ce vedea zile la rând.

Atracţia principală a Ohridului e, însă, lacul cu acelaşi nume. Neavând mare, macedonenii au făcut mări din cele două mari lacuri ale lor, Ohrid şi Prespa.

De toate pentru toate buzunarele

Lacul Ohrid are de toate: şi plaje betonate, şi cu pietricele, şi cu nisip. Şi hoteluri de cinci stele, dar şi pensiuni unde poţi sta cu 10 euro pe noapte.

Şi restaurante de fiţe, dar şi birturi de cartier, unde poţi mânca pe săturate (au oamenii ăştia nişte porţii cel puţin duble faţă restaurantele din Piteşti) cu cel mult 10 lei de persoană.

Practic, toată salba de sate din jurul lacului Ohrid subzistă din turism. Toate sunt nişte mici staţiuni.

Iar localnicii sunt atât de primitori încât e greu să nu te simţi bine ca oaspete în casele şi vilele lor, mărginite de grădini cu portocali, lămâi, arbuşti de kiwi, palmieri şi leandri.

Există şi 2-3 campinguri în zonă, dar nimeni nu vine aici cu rulota. Cazarea e atât de ieftină încât nu merită efortul să vii de departe cu casa după tine. Cei mai mulţi oaspeţi preferă căsuţele sau bungalow-urile. Doar unii turişti occidentali vin cu autorulotele, probabil în peripluri mai lungi prin Balcani.

La albanezi, vai şi amar

O porţiune din lac aparţine Albaniei. Însă, pe malul albanez al lacului abia dacă sunt 10-15 hoteluri. Pe cel macedonean sunt sute.

Una din multele plaje de pe ţărmul macedonean al lacului
Una din multele plaje de pe ţărmul macedonean al lacului

E drept, albanezii au Marea Ionică şi Marea Adriatică, deci investiţiile în turism acolo au mers, preponderent.

Noi am făcut, acum doi-trei ani, un tur al lacului Ohrid cu maşina şi am putut vedea că diferenţele între cele două ţări sunt uriaşe.

De fapt, în Albania n-am remarcat nimic bun, cu excepţia amabilităţii localnicilor. Drumurile în Macedonia sunt bune şi foarte bune. În Albania sunt proaste şi foarte proaste. Doar unele, puţine, pot fi considerate ca fiind acceptabile.

Asta deşi ambele ţări aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene şi parcurg acum etapele integrării.

Actualizare, 17 august 2021 – În anul în curs, pandemia a făcut ca şi afluxul de turişti spre lacul Ohrid să scadă simţitor. Cele mai multe spaţii de cazare şi localuri au luat măsuri de protecţie similare celor de la noi, iar preţurile au mai crescut un pic şi ele. Tot mici sunt, însă, în comparaţie cu cele de la noi, care au crescut parcă mai abitir.

Dacă în urmă cu ceva ani găseai o cameră dublă pentru 10 euro pe noapte, acum nu prea mai sunt astfel de spaţii de cazare care să coste sub 15 euro. Însă tot ieftin e şi aşa.

Atât oraşul Ohrid, cât şi satele din jur, oferă cazări pentru toate buzunarele. Abundă pensiunile de familie, unde o cameră sau un studio nu costă mai mult de 20-25 de euro pe noapte. Există, însă, şi hoteluri de 4 şi 5 stele, pentru cine vrea lux.

Încercaţi cu încredere preparatele bucătăriei locale, porţiile sunt peste tot mari sau foarte mari, faţă de cum suntem noi obişnuiţi, apetisante şi, invariabil, mai ieftine decât la noi. Băuturile alcoolice, ţigările, carburanţii auto, toate costă mai puţin acolo. Puteţi găsi vinuri locale (podgoria Bitola e renumită, ca şi Tikves) de calitate bună la 4-5 lei litrul, în magazine. Desigur, există şi mai scumpe, apropiate ca preţ de vinurile româneşti, dar merită degustate.

Vă recomandăm o tură cu maşina în jurul lacului Ohrid, tură care vă duce şi în Albania vecină, un alt loc bun pentru cumpărături ieftine (ulei de măsline, pastă de susan – tahina, spre exemplu). Atenţie, însă, la traficul rutier din Albania: se circulă haotic, în intersecţii are prioritate cine intră primul, nu se respectă aproape deloc regulile de prioritate etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Începe sesiunea bacalaureatului de toamnă

Marţi, 16 august va avea loc proba scrisă la...

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Toronto

În urmă cu puţin timp s-a încheiat partida din...

David Popovici s-a calificat în finală Campionatului European de la Roma

Înotătorul român, Daviv Popovici a reuşit să se califice...

Simona Halep, favorită la calificarea în sferturile de finală de la Toronto

În această seară, de la ora 20.00, românca, Simona...

UN PITEŞTEAN ŞI-A SCRIS NUMELE PE UNUL DINTRE ZIDURILE CETĂŢII SARMISEGETUSA

Un piteştean riscă dosar penal după ce şi-a scrijelit...

Muzică și poezie, la Filarmonica Pitești

Vineri, 12 august, de la ora 19, în Sala...

Camion plin cu lemne, confiscat de către jandarmii argeşeni

Ieri, jandarmii montani de la Arefu au confiscat un...