Ministrul Mediului, Barna Tanczos (UDMR) a declarat, zilele trecute, că o nouă variantă a fostelor taxe de primă înmatriculare, de mediu, auto etc, urmează să fie introdusă „în cel mai scurt timp”. Dl Tanczos susţine că e musai ca taxa să fie introdusă pentru a scoate de pe şosele maşinile mai vechi de 15 ani, cică „la recomandarea Comisiei Europene”.

„Comisia Europeană forțează țara noastră să ia măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto”, a cugetat ministrul Tanczos. E o minciună gogonată, mare cât ipocrizia UDMR. Comisia Europeană nu a cerut aşa ceva niciunui stat membru. Nu există niciun document în acest sens pe site-ul legislativului european.

În Uniunea Europeană, vârsta medie a parcului auto este de 11,5 ani. În România vârsta medie a parcului auto este mai mare decât media, de 16,5 ani, dar nu suntem oaia neagră a Europei din acest punct de vedere. În Estonia vârsta medie a parcului auto e de 16,7 ani, în Grecia, 16 ani, în Polonia, de 14,1 ani, iar în Lituania, de 16.8 ani.

Ministrul Tanczos ne ia de proşti cu „poluarea” şi cu „recomandările Comisiei Europene” care nu există

Evident, ţările mai bogate stau mai bine din acest punct de vedere, şi e şi normal să fie aşa, pentru că veniturile sunt acolo de câteva ori mai mari decât la noi: în Luxemburg vârsta medie a parcului auto este 6,5 ani, în Austria este 8,3 ani, iar în Irlanda de 8,4 ani, potrivit cifrelor furnizate de Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene.

În fapt, ce vrea ministerul/ministrul Mediului? Să impoziteze suplimentar, cu sume mai mari, mergând până la plus 900-1.000 de lei, maşinile mai vechi de 15 ani, chipurile, ca să reducă poluarea. Ceea ce e o prostie.

Cine are o maşină mai veche de 15 ani e clar că nu are bani de una mai nouă, sau nu vrea una mai nouă. Iar dacă nu are bani, îl obligă ministrul Tanczos să aibă, taxându-l suplimentar? Evident că nu. Cine nu vrea să-şi schimbe maşina mai veche, plăteşte impozit majorat şi circulă cu ea, „poluând” în continuare. Ceea ce ar însemna că, dacă plăteşti, ai voie să poluezi cât vrei.

Vom reveni pe tema acestei noi taxe, pentru că mai sunt şi alte aspecte strâmbe pe care le vom scoate la iveală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here