Ieri seară, Parlamentul de la Skopje a aprobat, cu majoritate de voturi, schimbarea numelui ţării din Republica Macedonia în Republica Macedonia de Nord, a anunţat agenţia macedoneană de presă de stat, citată de France Presse.

Schimbarea numelui fostei republici desprinsă paşnic, în 1991, din fosta Iugoslavie, survine ca urmare a unor lungi dispute şi tratative cu vecina Grecie, care a blocat accesul Macedoniei în mai multe organizaţii politice şi economice internaţionale (NATO şi UE, cele mai importante), cerând că ţara să-şi schimbe numele.

Oficialii greci nu au acceptat numele de Macedonia pentru a nu fi confundată cu provincia omonimă din nordul Greciei.

Finalmente, prim-miniştrii celor două ţări, Alexis Tsipras şi Zoran Zaev (foto), au ajuns la un acord, astfel că ţara se va numi Republica Macedonia de Nord.

Pentru ca schimbarea de nume să devină efectivă, mai e nevoie de acordul legislativului de la Atena, însă, acest lucru e doar o formalitate.

Macedonia e o fostă republică iugoslavă, cu o populaţie cam de trei ori cea a judeţului Argeş (puţin peste 2 milioane de locuitori) şi cu suprafaţă cam de patru ori cât a Argeşului, puţin sub 26.000 km pătraţi.

Capitala Skopje are circa o jumătate de milion de locuitori. Principalele oraşe sunt, în ordine, Bitola, Kumanovo, Prilep, Tetovo şi Veles.

Macedonenii reprezintă peste 60% din populaţie, cam 30% sunt albanezi, restul turci, ţigani, sârbi, greci.

În regiunea oraşului Ohrid, capitala turistică a Macedoniei, situat pe malurile lacului omonim, locuieşte şi o comunitate semnificativă de aromâni (în jur de 8-9 mii de persoane).

Statul macedonean recunoaşte oficial comunitatea aromână drept minoritari români şi o tratează într-un mod corect. Am putut constata asta nu doar din documente oficiale, ci şi personal în anii precedenţi, în discuţii cu câţiva aromâni din zona Ohrid-Struga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here