„A treia zi la rând cu peste 200 de noi infectări cu coronavirus, 244 de miercuri și până ieri, și două decese. Și în secțiile de Terapie Intensivă cifrele sunt în creștere, 72 de pacienți față de 67 în ziua anterioară. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București, 49, urmat de județele Cluj – 25, Ilfov – 18, Timiș – 11, Călăraș și Dolj câte 10”, notează azi pe site-ul lor cei de la Radio France Internationale (RFI), secţia în limba română.

În Argeş, deocamdată, e bine, valul 4 al pandemiei încă n-a ajuns în judeţ. Dar e foarte aproape.

La spitalul Victor Babeș din Bucureşti, spre exemplu, mai este un singur loc liber la secţia care tratează bolnavii de Covid. Şi acela, apărut doar prin decesul unui alt pacient, a declarat pentru RFI România dr Simin Aysel Florescu, şefa unităţii spitaliceşti.

Cei mai mulţi pacienţi (aproape toţi, potrivit dr. Florescu) sunt oameni care nu s-au vaccinat. Fie sunt conspiraţionişti care, pur şi simlu, nu cred că boala există, fie merg pe ideea că „mie nu mi se poate întâmpla”. De întâmplat, însă, se poate întâmpla oricui. Singura soluţie, spune dr. Florescu e „să luaţi cu amândouă mâinile vaccinul şi să vă vaccinaţi”.

Degeaba. Campania de vaccinare merge la relanti, iar coordonatorul ei, dr. Valeriu Gheorghiţă, riscă să rămână fără obiectul muncii.

E un lucru pe care mulţi conaţionali nu-l înţeleg. Centrele de vaccinare rămase deschise sunt mai mult goale, inclusiv în Argeş, dar şi în alte judeţe. Unele s-au închis, pentru că nimeni nu le-a mai trecut pragul. Un primar din Transilvania le-a spus consătenilor săi ceva de genul „Închidem centrul de vaccinare, dacă nu vreţi să vă vaccinaţi, dar să nu veniţi dup-aia la mine să-mi cereţi să-l redeschidem”.

Ca atare, procentul adulţilor vaccinaţi anti-Covid în România e de doar puţin peste 30%, în vreme ce media europeană e de aproximativ 65%. În ţările dezvoltate ale Europei (Olanda, Finlanda, Belgia, spre exemplu), procentul de vaccinare e între 80 şi 92%.

Noi, alături de vecinii bulgari, suntem la coada Europei din acest punct de vedere. Ca şi din altele, edificatoare asupra gradului de civilizaţie, cum ar fi consumul de săpun sau de pastă de dinţi pe cap de locuitor. Ne place sau nu, dar statisticile acestea spun aproape totul despre noi ca naţie.

Imaginea de sus e de la un centru de vaccinare din Mioveni.

O puteţi asculta pe şefa Spitalului „Victor Babeş” din Capitală accesând link-ul de mai jos:

https://www.rfi.ro/social-136672-medic-oamenii-ia-cu-doua-maini-vaccin-anti-covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here