Nouă ani de la tragedia poloneză de la Smolensk

Date:

Share post:

Exact acum nouă ani, avionul prezidenţial Tupolev TU 154M, al Forțelor Aeriene din Polonia, s-a prăbușit lângă aeroportul Smolensk Nord, în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă densă şi vizibilitate redusă.

Avionul îi avea la bord pe președintele polonez de la vremea respectivă, Lech Kaczynski, pe soția sa, Maria, pe Șeful Statului Major al Armatei Poloneze și alți ofițeri de rang înalt, pe președintele Băncii Naționale a Poloniei, oficiali ai Guvernului, 18 membri al Parlamentului Poloniei, clerici de rang înalt, dar și rude ale victimelor masacrului sovietic din pădurea Katyn.

Delegaţia poloneză se deplasa în Rusia tocmai pentru a participa la comemorarea masacrului comis de NKVD-iştii sovietici, în aprilie-mai 1940.

Toţi cei 96 de oameni aflaţi la bord au murit în accident, făcând din Smolensk cea mai mare tragedie care a lovit Polonia după război.

Anchetele asupra accidentului aviatic au conchis că de vină pentru producerea sa a fost, în principal, echipajul avionului, în speţă comandantul, căpitanul Arkadiusz Protasiuk.

Nu s-a găsit nicio dovadă că la mijloc ar fi fost o problemă tehnică a avionului Tupolev.

De asemenea, nicio dovadă că acesta ar fi fost doborât de vreo rachetă sau că la bord s-ar fi produs vreo explozie.

Desigur, ca de fiecare dată într-o tragedie aviatică, nu există o singură culpă, ci un cumul de factori: stresul echipajului, supus la presiunea de a ateriza la Smolensk, în ciuda vremii potrivnice, şi nu în altă parte, problemele de comunicare echipaj-controlor de trafic, dotarea precară a aeroportului din Smolensk Nord (o fostă bază militară sovietică) etc.

Pe locul unde s-a prăbuşit avionul prezidenţial polonez a fost ridicat un mic monument, pe care se află o placă comemorativă gravată cu numele tuturor celor care şi-au aflat sfârşitul în teribilul accident.

După cum spune presa poloneză, la baza monumentului se află în permanenţă flori proaspete, puse acolo zilnic, în memoria elitei poloneze dispărute în accident.

surse foto: smolenskcrash.eu, ft.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular