Noi restricţii pentru limitarea efectelor pandemiei, valabile la nivelul întregii ţări

Date:

Share post:

Aseară, la concurenţă cu meciul de fotbal dintre România şi Macedonia de Nord, secretarul de stat în Ministerul de Interne, dr Raed Arafat (foto), a anunţat intrarea în vigoare a unor noi restricţii care vizează limitarea răspândirii infectării cu Covid-19.

Restricţiile respective au fost adoptate într-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi vor deveni obligatorii pe întreg teritoriul naţional, imediat după publicare (azi) în Monitorul Oficial.

Există două categorii de restricţii, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate.

Astfel, în localităţile în care incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică circulaţia va fi permisă până la ora 20, Activitatea operatorilor economici din localitatea respectivă va fi permisă numai până la ora 18.

Revenirea asupra acestei măsuri se va face atunci când incidenţa infectărilor cu Covid-19 va scădea sub 3,5 la mia de locuitori.

Măsurile sunt mai severe acolo unde rata de infectare a mai mare, de peste 7,5 la mia de locuitori.

În localităţile cu astfel de rată de infectare, sau mai mare, circulaţia va fi permisă numai până la ora 20 pe toată durata săptămânii, iar activitatea operatorilor economici, până la ora 18, tot pe toată durata săptămânii.

Restricţiile rămân valabile până când rata de infectare scade sub 7 la mia de locuitori.

În Argeş, oraşul Mioveni şi alte 10-12 comune, în care rata de infectare e în jurul valorii de 3,5-4 la mie, vor intra – sau sunt foarte aproape să intre – sub incidenţa restricţiilor prevăzute mai sus. Şi Piteştiul e foarte aproape.

Intră sigur în zona de restricţii şase comune: Bradu (cu o rată de infectare de 4,14 la mie, conform informaţiilor furnizate de Prefectura Argeş), Mărăcineni (cu 4,18 la mie), Dârmăneşti (cu 4,06 la mie), Bălileşti (cu 6,71 la mie), Corbi (cu 4,32) şi Godeni, cu 3,97 la mie.

Oraşul Mioveni, cu 3,37 la mia de locuitori rată de infectare, e la un pas de a intra sub incidenţa restricţiilor.

Piteştiul stă o idee mai bine din acest punct de vedere, cu o rată a infectărilor de 2,98 la mie, însă, şi reşedinţa de judeţ e relativ aproape de pragul de 4 la mie, dincolo de care se vor aplica şi aici restricţiile menţionate mai sus.

Comunele Suseni, Priboieni şi Dâmbovicioara au, de asemenea, rate de infectare de peste 3 la mie (3,09, 3,18 respectiv 3,34), aşa că şi acolo e posibil să de depăşească pragul de 4 la mie.

Textul complet al Hotărârii CNSU referitoare la introducerera de restricţii suplimentare poate fi citit aici.

Actualizare – Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că restricţiile anti-Covid vor intra în vigoare de duminică, pentru a da, astfel, timpul necesar operatorilor economici să-şi ajusteze programul.

Cifrele ratelor de infectare de mai sus sunt cele corespunzătoare zilei de 25 martie 2021. Între timp, au fost făcute publice cele ale zilei de 26 martie, cre sunt mai mari decât cele din ziua precedentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular