Nicolae Rainea, românul prezent la trei ediţii consecutive ale Cupei Mondiale

Date:

Share post:

Nicolae Rainea, originar din Bârlad, a fost probabil singurul român prezent la trei ediţii consecutive ale Cupei Mondiale. Un arbitru de o valoare incontestabilă, încă neegalată de vreun alt fluieraş de la noi.

„Palmaresul său internațional nu poate fi încă egalat de palmaresurile reunite ale celorlalți arbitri români din toate timpurile!”, a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook, publicistul şi criitorul muscelean Sterian Pricope, originar din acelaşi oraş, Bârlad, ca şi regretatul arbitru Nicolae Rainea.

De altfel, dl Pricope (autorul seriei de succes „Istorii neconvenţionale din Muscel”) a scris ieri un adevărat eseu despre personalitatea lui Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru din istoria fotbalului românesc. Eseu pe care ne face plăcere să-l reproducem, integral, în cele ce urmează.

Merită citite rândurile dlui Sterian Pricope, fie şi numai pentru a avea un termen de comparaţie între ce însemna arbitrajul românesc, în perioada comunistă, şi jalea care e azi în lumea cavalerilor fluierului de la noi.

Menţionăm că titlul şi intertitlurile ne aparţin.

Nicolae Rainea, pe cât de valoros, pe atât de modest

Începe Campionatul Mondial de Fotbal la care nu avem nicio emoție, nici noi și nici fotbaliștii naționalei (mă rog, scuzați cuvântul fotbaliști).

Privind retrospectiv, cea mai consistentă participare românească la această gală mondială nu îi aparține unui jucător, ci arbitrului bârlădean Nicolae Rainea. El a fost prezent la 3 ediții consecutive de campionat mondial (1974, 1978 și 1982) și, în total, palmaresul său internațional nu poate fi încă egalat de palmaresurile reunite ale celorlalți arbitri români din toate timpurile!

Puțini știu că prezența lui în lume ar fi fost și mai bogată, dar din anul 1988 autoritățile comuniste i-au rărit aprobările de viză pentru că fiul său, Luigi, fugise în Suedia. Am fost coleg de liceu, la Bârlad, cu Luigi Rainea, să zic că era cu un an mai mare ca mine. Era un fel de vedetă, atât prin prisma notorietății tatălui, dar și al privilegiului că își putea etala din belșug haine din occident (de firmă, cum spunem astăzi): blugi, tricou, adidași…

Noi, cei de rând, cu greu ne permiteam câte un obiect vestimentar din acestea, pe bani mulți și numai de la bișniță. Altminteri, Luigi era un băiat absolut OK, cu bun simț, nicio legătură cu beizadelele de astăzi! Când a terminat liceul, a fost admis la facultate tocmai la Timișoara, deși Iașul și Bucureștiul erau mult mai aproape, și asta a alimentat legenda unui aranjament.

Căci în același an, Poli Timișoara a câștigat Cupa României în fața Stelei, într-un meci arbitrat de Rainea. Care, la 1-0 pentru steliști, l-a eliminat absolut degeaba (faza e pe youtube) pe Marcel Răducanu, cel mai valoros jucător de la militari. În superioritate numerică, timișorenii, care formau, totuși, o echipă bună, au egalat și au învins apoi după prelungiri. Tot Bârladul a pus apoi în legătură cele două episoade!

Nicolae Rainea și fratele său, Marin Rainea, au început ca simpli muncitori la fabrica de rulmenți, primul a avut o perioadă nesemnificativă de jucător de fotbal în divizia C, după care s-a apucat de arbitraj ajungând la performanțele cele mai înalte; în schimb, Marin a fost, până la bătrânețea sportivă, component de bază al echipei de rugby Rulmentul Bârlad, rămânând în istorie ca una dintre legendele locale ale acestui sport.

Nicolae Rainea, nea Nicu – cum îl știa tot Bârladul, în culmea gloriei sale, a ajuns maistru la fabrica de rulmenți și chiar presta profesional; eu însumi l-am văzut în halat, cu micrometrul în mână, în timp ce făceam practică productivă.

Probabil că petrecea și mult timp povestindu-le șefilor despre fotbal și arbitraj. De pildă, ar fi dezvăluit cum înaintea unui meci din Germania Federală ar fi găsit în camera de hotel o mare sumă de bani cu un bilețel prin care se menționa că este o primă ca să arbitreze corect!”, a scris dl Sterian Pricope.

Într-o paranteză fie spus: subsemnatul, ca fost jucător de fotbal în echipe din ligile a 4-a şi a 3-a, în perioada comunistă, poate confirma faptul că practica de a remite o sumă de bani brigăzii de arbitri, pentru a „sufla” corect, era una uzuală.

Toate echipele plăteau arbitrii, fie pentru a fi arbitrate corect, fie pentru a beneficia de indulgenţă. Iar cum, pe vreme aceea, de la divizia B în jos, nu existau observatori de arbitri, „jafurile” pe teren erau la ordinea zilei.

Echipele din ligile inferioare – nu ştiu la primele două ligi, pentru că nu am jucat la acel nivel – plăteau (sau promiteau) o sumă de bani arbitrilor pentru a fi corecţi, şi o altă sumă de bani – considerabil mai mare – pentru a fi „ajutate”.

Proceda aşa orice echipă de C sau de B care fie lupta pentru salvarea de la retrogradare, fie ţintea promovarea în eşalonul superior. Excepţiile erau rare.

Un bun familist, un bun meseriaş, nu dor un excelent arbitru

Ulterior, practica a mai fost denunțată, dar după 1990, când a existat presă liberă, ceea ce mă determină să cred că Rainea chiar a spus așa ceva. Și fuga în occident a lui Luigi Rainea a fost pusă tot pe seama unei sume în valută cu care ar fi fost mituit tatăl său în străinătate și care nu putea fi adusă în țară, dar aici am rezerve că se știe că noi românii suntem meșteri în a fabrica scenarii și apoi e incorect să maculezi fără probe memoria unui om care a adus atâta imagine țării. Oricum, știu că Nicolae Rainea avea și o fată și că era un foarte bun familist.

Ca om, nea Nicu era un om modest, cu o voce hodorogită, mereu atent cum se îmbrăca, probabil conștient că era un brand local, dar fără să epateze; se antrena cot la cot cu rugbyștii, fotbaliștii și rugbyștii de la Rulmentul fiind frați, rubedenii, cumnați, cumetri și așa mai departe, adică o familie și la propriu, și la figurat. Am și aici niște povești picante dar le păstrez pentru evocări la Bârlad!

V-am spus povestea lui Nicolae Rainea văzând seceta de rezultate din fotbalul românesc. Generație care ai avut șansa să de a fi contemporan cu Hagi, Dan Petrescu, Gică Popescu și ceilalți zei, să nu uiți să le aduci omagiul tău, pentru că alții ca ei nu or să se mai nască la noi.

Cum nu o să se mai nască nici arbitri precum Nicolae Rainea!”, a mai scris dl Sterian Pricope.

sursa foto: Facebook/Sterian Pricope

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...