Deşi în presa auto s-a vehiculat şi se vehiculează încă fel de fel de supoziţii conform cărora Dacia pregăteşte un model electric, Marc Suss, directorul programului de modele accesibile (denumit „Global Access”) din cadrul grupului Renault, dezminte aceste ipoteze.
„Pentru a respecta normele pentru dioxid de carbon va trebui să luăm decizii cu privire la electrificarea gamei Dacia.
Totuși, în prezent, costurile suplimentare pentru hibridizare sunt foarte importante pentru noi. O mașină electrică Dacia la 27.000 de euro nu ar avea niciun sens”, a declarat dl Suss publicaţiei franceze L’Argus.
„Normele de dioxid de carbon” la care se referea oficialul grupului Renault sunt, probabil, cele maxime impuse de Uniunea Europeană maşinilor noi care vor fi comercializate în UE, începând din anul 2021.
Aceste norme admit ca valoare maximă emisii de 95 grame CO2/kilometru. Or, Daciile produse acum emit între 125 şi 130 de grame CO2 pe km, aşa că schimbări radicale la sistemele de propulsie se impun obligatoriu.
Soluţia, după cum reiese din spusele lui Marc Suss, constă în schimbarea platformei pe care se vor construi generaţiile noi ale modelelor Sandero şi Logan.
Va fi adoptată platforma denumită de francezi CMF-B, pe care e construită şi nouă generaţie de Renault Clio.
Pe lîngă faptul că permite şi amplasarea de noi dispozitive de siguranţă (unele, obligatorii din 2022 pe întreg teritoriul UE), noua platformă permite şi instalarea de motoare electrice, pentru a realiza astfel versisuni hibride.
Adică exact sistemul inventat de japonezii de la Toyota şi instalat pe prima maşină hibridă de serie din lume, Toyota Prius.
Publicația franceză citată susține că o decizie cu privire la eventualitatea de a introduce versiuni hibride în gama Dacia va fi luată în prima parte a anului 2020.
„Cea mai simplă opțiune ar fi ca Dacia să preia viitoare tehnologie hibridă Renault E-tech, care va fi disponibilă pe noul Clio începând din 2020 și care integrează un motor aspirat de 1,6 litri și două motoare electrice, dintre care unul va acționa ca generator”, au anunţat colegii de la Automarket.
Nicio şansă pentru Dacii pe biocombustibili
În paralel, Dacia va continua să ofere motorizări mixte, pe benzină şi GPL, pentru piaţa internă.
Pentru restul ţărilor UE, se vor livra în continuare şi Dacii hibride, echipate cu motoare pe benzină şi CNG (gaz natural comprimat), respectiv cu motoare care pot funcţiona şi cu benzină, şi cu bioetanol E85.
Emisiile poluante ale acestor motoare, funcţionând cu biocarburanţi, sunt mult sub nivelul maxim admis în UE, după 2021.
Din păcate, însă, în mod inexplicabil, la noi aceşti biocarburanţi nu sunt comercializaţi de niciun lanţ de banzinării.
sursa foto: dacia.ro