Negocierile pentru formarea unui nou Guvern, o tragicomedie: USR dă ultimatumuri, PSD pleacă de la discuții

Date:

Share post:

Negocierile pentru formarea unui nou Guvern au scos la iveală, din nou, infantilismul clasei politice și neînțelegerea imperativelor momentului. USR, partid de 10%, dă ultimatumuri, iar PSD a ales să se retragă de la discuții.

Concret, USR a condiționat participarea sa la noul guvern ”pro european” de satisfacerea a opt puncte ultimative. La redăm mai jos, așa cum le-a publicat pe pagina sa de socializare șefa USR, Elena Lasconi (foto sus, alături de colegii săi Ionuț Moșteanu și Dan Barna).

Condițiile USR

1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament.

2. Demiterea în Parlament a președintelui AEP.

3. Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.

4. Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al serviciilor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.

5. Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR. Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).

6. Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.

7. Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.

8. Declanșarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale în 2025.

De ce s-a retras PSD de la discuții

După câteva zile de discuții sterile, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat azi că partidul său părăsește negocierile.

”… Nu poți construi nimic durabil cu parteneri (adică cu cei de la USR – n.r.) care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici.

Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.

Marcel Ciolacu

PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor.

De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma.

România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”, a transmis Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor, îndemn la luciditate

Din tabăra celorlalte două partide zise pro europene, PNL și UDMR, reacțiile au fost mai ponderate, mai calme. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a îndemnat azi pe liderii USR și PSD să facă așa cum făceau studenții înainte de 1989, pe vremea când la facultate se intra după examene serioase.

Kelemen Hunor

”Recomand tuturor (liderilor USR și PSD) să-și vâre picioarele în câte un lighean cu apă rece și să se calmeze… cu asemenea atitudini puerile nu ajungem nicăieri… Mâine să ne întoarcem cu toţii la masă. Este singura soluţie bună pentru România”, a spus Kelemen Hunor.

Greu de înțeles mesajul dlui Kelemen de către Elena Lasconi sau Marcel Ciolacu. Cei doi, probabil, n-au învățat niciodată cu picioarele în ligheanul cu apă rece.

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, nu a formulat încă un punct de vedere public pe această temă. Dar, probabil, dumnealui nu gândește prea diferit de șeful UDMR.

Discuțiile vor continua, probabil, în zilele următoare.

surse foto: arhivă ArgeșulOnline.ro, USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Teatrul zilelor noastre: „…Escu”

  Celebra comedie a nu mai puțin faimosului Tudor...

Comparație între cazinourile tradiționale și cele online: ce trebuie să știi

Într-o lume în continuă schimbare, unde tehnologia redefinește experiențele...

Trei luni de coșmar pentru șoferii din Pitești: se închide circulația rutieră pe strada Dumbravei

Vreme de trei luni, traficul rutier pe strada Dumbravei...

Andrei Nistor, Știrile Transilvaniei: Mesia din fața bibliotecii (opinie)

Andrei Nistor, fondator și editor al portalului regional Știrile...