Muzica zilelor noastre: Se duse și maiu’ vecin…

Date:

Share post:

 Așa că iată și rezumatul obișnuit al cântărilor filarmonicii piteștene în astă lună capricioasă de primăvară. Mai întâi, Analia Selis cu refrene românești de altădată, în principal. Vasilescu, Dendrino, Mălineanu, Fernic, Deda. Da` și câteva melodii, armonii argentiniene, de pe plaiuri natale. Dirijor, Costin Grigore.

Apoi, pentru a treia oară într-un scurt timp, Traian Ichim, de la Opera Brașovului. C-un bariton coleg, Alexandru Chiriac. Tânăr și promițător. Uverturi și arii din opere celebre. Mozart, Rossini, Pucinni, Verdi, Ceaikovski, doar câțiva dintre autorii lor. Cei doi s-au dovedit un tandem potrivit. Se vede că lucrează-mpreună cotidian, la dânșii-n orașu` de peste munți…

 Paula Seling și Andrei Tudor (nepot de Grigoriu, la pult) au fost și ei în program. Secundul, și cu Marcel Pavel (gălățean la origine), Vlad Miriță (târgoviștean), Iordache Basalic. În aer liber, aceștia, de zilele urbei cu peste șase veacuri de atestare documentară.

Iar între, Costinela Toma și Valentin Poienariu, cu șlagăre din pop-ul anglo-saxon. Doi tinerei necunoscuți pentru mine care nu m-au convins cu-a lor evoluție scenică. Trupa de acompaniament, completată încă o dată neinspirat parțial, fiind, totuși, motivu` pentru care n-am plecat din sală imediat.

E regretabil că, sub o formă sau alta, nu e lăsată să facă performanța dorită. Are capacitate, da` nu și libertatea de opțiune-n programe…

 În fine, Cristian Lupeș, născut la Onești, șef la Filarmonica Sibiu. Care-a adus cu el, isteț, teme faimoase din filme la fel. A impulsionat puternic orchestra, nu la întâmplare, desigur, a dăruit bisuri multe și a smuls aplauze lungi, îndreptățite neîndoios. Iară Doru Roman și Sorin Petrescu au (re)venit de pe Bega tot c-un recital de percuție și pian.

Cam asta fuse, stimați cititori, în Florar. Pe scurt, evident, că hârtia-i scumpă…

sursa foto: Facebook/Filarmonica Piteşti

Notă – Alte articole publicate pe site-ul nostru de criticul literar şi muzical Adrian Simeanu puteţi citi aici.

Vizite3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...

Poliţia Argeş i-a amendat pe ciobanii care nu şi-au microcipat câinii de la stână

În cadrul unei acţiuni poliţieneşti dessfăşurate ieri şi alaltăieri,...

Dezinformarea prin presă, combătută cu ajutorul inteligenţei artificiale

"Un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,...

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...