Adică trei recitaluri demne de consemnat. Cu care Cuptor i-a mai ”răcorit” pe fanii locali rămași prin oraș. Iată-le cronologic:
Mai întâi, trio-ul bucureștean Andrei Petrache. Poliinstrumentist, compozitor, acesta. Jazzist cu vocație. Și pricepere pe clape, vădit. Împreună cu Philip Goron, toboșar excelent, și contrabasistul Alexandru Marin. Cu toții, o minitrupă solidă. Și curajoasă. Implicându-se-n partituri proprii de gen. Vădind calitate, virtuozitate. De (re)adus neapărat pe la orice filarmonică…
Apoi, pe la mijloc de lună toridă enorm, Irina Rădulescu și Răzvan Florescu (foto). Doi percuționiști tineri, de nivel însă. Într-un superduo incontestabil. PERCUSSIONescu, numele de scenă. Cu palmares deja pe marimbă și vibrafon. Îmbogățit anual cu premii și turnee. Repertoriul denotând categoric abordări muzicale specifice tot mai îndrăznețe și convingătoare. Simfo, latino și jazz, subtil combinate. De ce oare conducerea instituției gazdă nu-i readuce în concert cu orchestra? Așa cum procedează cu alții, nicicum de nivelu` lor? Sunt partituri pentru așa ceva și nu e prima oară când ne încântă cu măiestria lor. Oameni ”atotștiutori” din consiliul artistic, mai dați atenție și altor propuneri. Nu doar pretinsului rock simfonic ce numai simfonic nu e…
În fine, Alexandra-Ioana Potîngă-Cotoșman. Pe afiș, Aleka Potîngă. Vocalistă timișoreană, actualmente stabilită în Dublin, împreună cu prietenu` Chris Guilfoyle. Bun ghitarist de jazz, cu mâna stângă iute pe grif în improvizații. Amândoi se arată un cuplu potrivit, armonizat, rodat. Abordând adecvat jazzu` propriu-zis, bossanova, etnojazzu` într-un amestec uneori foarte inspirat, capătă întemeiat aplauze îndelungate. Ea practică bogat maniera scat pentru improvizația vocală. I-a ajutat vizibil același Alexandru Marin amintit mai sus. De astă dată, cu ghitara bas. Păcat că n-avură cu ei pianist și tobar, utili foarte în demersu` muzical întreprins aci. Aceeași sugestie și în cazu` lor, către gazde…
Mai trebuie să menționez cele două deplasări la Sibiu și Brașov ale trupei noastre simfonice. S-a cântat în Centru. Au dirijat Cristian Lupeș și Angelo Inglese. La Sibiu, solistă, iară, Gina Sandu, cofamilista concert-maistrului. Închei tot c-o sugestie: ”Aida” trebuie ”coborâtă” și la Pitești, în toamnă. Că nu doar cei de la poalele Tâmpei au drept s-o asculte. Nu-i așa, stimați concitadini melomani?
sursa foto: Facebook/Răzvan Florescu