Muzica zilelor noastre: Februarie vecin și programu’ său

Date:

Share post:

La filarmonica piteșteană, desigur. Ce i-a reinvitat pe scena-i, mai întâi, pe Răzvan și Andreea. Frații Stoica. El, violonist și ea, pianistă. Piazzolla fost-a opțiunea lor. Cele ”Patru anotimpuri” la Buenos Aires. N-au avut nevoie de dirijor. Etalând virtuozitate și unitate neîndoielnic.

A doua zi, cvartetu` propriu de jazz. Ce m-a făcut să le zic membrilor săi, cu dragă inimă, ”terapeuți”. Căci mi-au bucurat auzu` c-un jazz cuceritor. Ales nimerit. Melodios, armonios, liniștitor. Tot ei sfârșind luna cu o seară pop. În postura de acompaniatori fără greș.

Pentru cei patru ”Dimma`S”, școliți la Conservatoru` din Cluj. Adică Nicolae Ilincăi și Claudiu Cheregi, tenori, Aurelian Filip, bariton, Anton Babiaș, bas. Canțonete și șlagăre autohtone de ieri și de azi cântând laolaltă binevenit. Accesul în sală, la-nceput plătit, apoi gratuit (cum o mai fi venind și asta?).

Drept urmare, public, din abundență…

Până la ei însă, Tiberiu Dragoș Oprea (foto), la pult și Răzvan Dragnea, la pian. Prestație reușită pentru ambii. Secundul arătându-se iar același clăpar redutabil știut de ani buni. În știme, foarte inspirat, Borodin și Liszt. După, Barabancea și ”fata din dotare”, Gloria.

Ozana a dirijat orchestra și a cântat din gură (din păcate, nu jazz, cum am fi dorit). Fiica, la pian doar. Succedându-le, săptămâna următoare, câțiva sud-coreeni. Vocaliști, instrumentiști. Printre ei, o italiancă și doi localnici anume.

S-a remarcat, în opinia mea, Kyungseo Park, un tânăr ceteraș. Care-a oferit atractiv concertu` de vioară al finlandezului, fain compozitor, Jean Sibelius. A dirijat bine Gae Jun Jeon. A cincea de Beethoven, cu osebire.

Întrebându-mă iară, ca de final, când se vor aloca niște zile la rând și altor muzicieni de pe planetă. Mai cunoscuți, mai valoroși, mai interesanți.

Poate, astfel, s-o umple sala mai des, că nevoie mare este de așa ceva. S-a ajuns la o asemenea stare de fapt și pentru că sugestiile noastre, ca susținători plătitori, nu-și află nici azi maximă atenție-n croirea stagiunilor.

Păcat, pierdem cu toții, poate ireversibil…

sursa foto: Filarmonica Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....