Interdicţia curselor de avioane de pasageri de a efectua curse între România şi Italia, precum şi controalele de frontierele terestre ale României nu par să-i împiedice pe românii stabiliţi în Italia să revină în ţară.

Deja se şi cunosc rutele alternative, de evitare a izolării la domiciliu sau a carantinei. E plin spaţiul virtual de sugestii de călătorie pe ocolite.

Iată un exemplu: „Marea Evadare din Italia. Iubiții noștri concetățeni au găsit deja metoda să fenteze restricțiile impuse deplasărilor: au șters-o din Nord în Sudul Italiei, iau feribotul, debarcă în Grecia, de unde un furnicar de microbuze îi aduce în țară. Oficial, vin din Grecia, nu din Italia.

Vă dați seama ce urmează?… Se va petrece o schimbare radicală de opinie în privința celor care lucrează și locuiesc afară, mai ales în Italia. Șmecherii de genul ăsta au să-i facă odioși în ochii românilor de acasă”, a notat pe o pagină de socializare un domn pe nume Constantin Gheorghe.

Alte idei vehiculate online: feribot până în Albania, apoi acasă cu maşina prin Macedonia şi Serbia, avion low-cost până în Germania, apoi altul până în România, feribot spre Tunisia, o săptămână de vacanţă acolo, apoi acasă ca „turist” etc.

Deja au fost semnalate primele cazuri de români veniţi din Italia via Germania sau Grecia, care nu au declarat la intrarea în ţară că vin din Italia (ci din Grecia, respectiv Germania), pentru a se sustrage măsurilor de prevenţie instituite de autorităţile de la Bucureşti.

Cu toate riscurile ce decurg de aici.

E cazul unei femei din Vaslui, care a venit acasă din Lombardia (cea mai afectată zonă a Italiei), după ce a schimbat avionul în Germania. La frontieră, a declarat că vine din Germania, ca să evite autoizolarea la domiciliu.

La fel au făcut şi zeci de români de etnie rromă, care au declarat la vamă că vin din Germania, dar i-au dat de gol numerele de înmatriculare italiene ale maşinilor.

E greu de cuantificat câţi români stabiliţi în nordul Italiei au făcut sau vor face aşa ceva, dar sigur astfel de cazuri vor mai fi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here