Monumentul „eroilor” Securităţii de la Piteşti: societatea Timişoara şi un consilier al prim-ministrul cer desfiinţarea monumentului

Date:

Share post:

Inaugurarea, săptămâna trecută, cu fast, sobor de preoţi etc, a monumentului dedicat memoriei „eroilor” fostei Securităţi, în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti, a stârnit reacţii felurite în societatea românească.

O bună parte a presei, mai ales cea zisă „mainstream” (cea despre care ziarista Sidonia Bogdan conchidea că funcţionează ca o structură mafiotă) a ignorat subiectul, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La fel şi majoritatea presei din Argeş.

Puţine excepţii, la nivelul presei cu difuzare naţională: RFI România, G4Media, Hotnews şi încă 2-3 entităţi media.

Doar 2-3 voci critice în presa argeşeană, una fiind cea a site-ului nostru; în rest, fie tăcere de mormânt, fie articole aproape pioase, despre „sacrificiile eroilor neştiuţi” ai Securităţii, făcute cică pentru „apărarea valorilor fundamentale ale României”.

Au existat, însă, şi reacţii de condamnare în ţară. Nu puţine, dar nici destule.

„A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în oraşul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige şi umilitoare lovituri victimelor Securităţii reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturaţi şi o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică”, a transmis Societatea Timişoara, printr-un comunicat de presă.

„Calificat de către Alexandr Soljeniţîn drept «cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane», Experimentul Piteşti ar trebui să reprezinte pentru generaţiile de astăzi un prilej de rememorare critică a trecutului comunist şi a moştenirii sale traumatice, nicidecum o invitaţie la ”ştergerea urmelor” celor vinovaţi şi la glorificarea ororilor acestora”, a mai transmis Societatea Timişoara.

„Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist care a menținut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială și criminală. Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea și consolidarea unei culturi a memoriei față de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă”, a declarat Alexandru Muraru (foto), consilier al prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Dl Muraru a cerut municipalităţii din Piteşti să desfiinţeze monumentul dedicat foştilor securişti.

„Am speranța că autoritățile din Pitești (oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist) vor lua cu celeritate decizia corectă și vor îndepărta monumentul care aduce o gravă atingere memoriei victimelor regimului comunist.

„Adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate.

Fac apel la autoritățile locale să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti”, a cerut consilierul prim-ministrului, într-o declaraţie oferită colegilor de la G4Media.

Deocamdată, Primăria Piteşti şi Consiliul Local al oraşului (acestea au dat, probabil, aprobare şi avizele necesare instalării monumentului Securităţii, deşi sunt opinii conform cărora nu e necesară, în astfel de cazuri, nicio aprobare de la nivel local) nu au avut nicio reacţie.

Primarul Cristian Gentea e pe final de vacanţă, iar FC Argeş are meci greu pe seară cu campioana CFR. Aşa că nu e timp acum de fleacuri din astea.

sursa foto: IICCMER

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Jandarmi și polițiști au predat ore de civilizație în două școli din Mioveni

E vorba despre un program derulat - azi, la...

10 soluții pentru a prelungi durata de utilizare a mașinii tale de spălat vase

Unul dintre cele mai populare aparate electrocasnice din bucătărie...

O comparație de bază dintre sloturile online și cele din cazinourile fizice

Jocurile de sloturi, cunoscute și sub numele de păcănele,...

Candidații la Președinția României, buluc la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași

Toți candidații cotați cu șanse la Președinția României au...

Un institut din Râmnicu-Vâlcea a expus, recent, o mașină experimentală, alimentată cu hidrogen

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice...

Eveniment cultural: Flonta, iară la Pitești

  Da, profu` bucureștean a revenit cu știința-i și...

Dezbatere despre modul cum noile tehnologii influențează domeniul medical, la Timișoara

La Timișoara va avea loc joi, 17 octombrie 2024,...