Europarlamentarul independent Monica Macovei a anunţat, într-o declaraţie politică formulată ieri, că a depus la forul european un proiect legislativ menit să protejeze jurnaliştii de investigaţie.

Redăm mai jos integral declaraţia politică citată, pe această temă, aşa cum a fost ea rostită de doamna Macovei, în legislativul de la Strasbourg.

„Acționez concret pentru susținerea jurnaliștilor de investigație.

Mă bucur că secțiunea din bugetul general al Uniunii Europene a trecut, pentru că am depus un proiect pilot care se referă la protecția jurnaliștilor de investigație și, evident, a libertății presei în Uniune.

Acest proiect pilot are două obiective foarte clare:

(1) bani pentru jurnalismul de investigație. Ei investighează crima organizată, spălarea de bani, corupția – în special când este vorba de politicieni – și au nevoie de sprijin financiar independent, evident, pentru că altfel nu ar mai putea investiga, fiindcă guvernele nu-i finanțează.

(2) al doilea obiectiv clar al acestui proiect este asistență judiciară pentru ei, pentru că sunt dați în judecată, sunt anchetați în multe țări tocmai pentru a-i opri din aceste investigații. Sper să treacă până la capăt.

De asemenea, aș vrea să mai spun că e necesar, la nivelul Uniunii, să avem, în afară de acest proiect pilot, un mecanism solid de protecție a jurnalismului de investigație. Sunt cei mai expuși astăzi din întreaga lume.

Moneda de schimb pe acest câmp de bătălie cu crima organizată este moartea”.

Precizăm că în ultimii doi ani trei ziarişti de investigaţie au fost ucişi în ţările membre UE: un slovac, o malteză şi o bulgăroaică.

În aceste trei cazuri, doar în cel al jurnalistei de la sud de Dunăre vinovatul a fost identificat.

sursa foto: monicamacovei.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here