Viceprimarul municipiului Câmpulung, Nicolae Zaharia, a anunțat că de astăzi, 13 septembrie va fi lansată moneda aniversară cu ocazia împlinirii anul acesta a 500 de ani de la scrisoarea lui Neașcu din Câmpulung, primul document scris, păstrat, în limba română.

Negocierile pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului s-au desfășurat încă de la începutul lunii aprilie a acestui an, împreună cu reprezentanții BNR de la Departamentul Numismatică, a anunțat dl Zaharia, care e profesor de istorie de meserie.

Profesorul de istorie Nicolae Zaharia, viceprimar al Câmpulungului

În cinstea jubileului, primăriţa oraşului, Elena Lasconi, a promis refacerea pieței centrale, care va purta numele de Piața Neacșu.

Moneda aniversară are valoarea nominală de 10 lei şi e confecţionată din argint. Are diametrul de 37 mm şi o greutate de 31,1 grame.

„Aversul monedei redă o imagine a Casei Sfatului din Brașov, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2021”. Reversul prezintă un fragment din textul Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung, inscripția circulară „SCRISOAREA LUI NEACSU DIN CAMPULUNG” și anul „1521” plasat într-un sigiliu.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 450 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare”, a informat Banca Naţională a României.

surse foto: Facebook/Nicolae Zaharia, BNR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here