După cum deja s-a anunţat, pe 3 octombrie, în Parlamentul European va avea loc o dezbatere în care europarlamentarii statelor membre ale UE vor analiza situaţia statului de drept în România.

Dezbaterea vine ca urmare a îngrijorării crescute la nivel european, privind cât de „drept” e statul de drept la noi în ţară, având în vedere recentele modificări ale legilor Justiţiei, dar şi reprimarea violentă a manifestaţiilor antiguvernamentale din 10 august, din Bucureşti.

Europarlamentarii care au insistat cel mai mult ca aceste dezbateri să aibă loc sunt cei ai grupului popularilor europeni (PPE, cu orientare de centru-dreapta), cel mai mare grup parlamentar din cadrul legislativului european.

Este o lovitură serioasă pentru prestigiul internaţional al României, pentru că e prima dată de la aderarea ţării noastre la UE când democraţia şi statul de drept de la noi sunt puse sub semnul întrebării.

„La nivel de Europa, conduce PPE, pentru că ei au cel mai mare procent (în Parlamentul European – n.r.). Iar PPE e supărat că în Romania, în Malta şi în alte ţări, socialiştii sunt la putere„, a explicat deunăzi, într-un vocabular de ciclul gimnazial, eurodeputatul român Gabriela Zoană (PSD), din Piteşti, într-o emisiune televizată.

Dacă ar fi să luăm de bune ceea ce zice dna Zoană, la Strasbourg şi la Bruxelles politica europeană se face în funcţie de supărări. Mai lipsea să spună că „e supăraţi ăia de dreapta că în România e PSD-ul la putere”.

N-a zis chiar aşa. A zis, însă, una şi mai gogonată: „…atacurile (popularilor europeni – n.r.)  împotriva României sunt, de fapt atacuri împotriva formei de guvernământ din România„.

Cum în România forma de guvernământ, statuată inclusiv în Constituţie, este republica, deducem din spusele dnei europarlamentar Gabriela Zoană că popularii europeni ar vrea să reinstaureze monarhia la noi în ţară.

Evident, nici vorbă de aşa ceva. Astfel încât ne e greu să deducem ce-o fi fost în mintea dnei Zoană, atunci când a debitat o asemenea enormitate.

Până s-o dumiri şi ne-o lămuri şi pe noi ce-o fi vrând să spună cu schimbarea formei de guvernământ, ne mulţumim doar să consemnăm că dna Gabriela Zoană se dovedeşte o urmaşă demnă a Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European.

O tanti cu ifose de intelectuală, dar care habar nu are ce-i aia formă de guvernământ şi pentru care, probabil, între tractor şi tractir nu-i nicio diferenţă.

sursa foto: Gabriela Zoană facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here