„Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorință autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreședintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu”.
Aşa îşi începe colegul Sebastian Rusu interviul luat azi eurodeputatei Ramona Strugariu (USR, Renew Europe), pe tema alegerilor parlamentare de mâine din Moldova de dincolo de Prut.
Dna Strugariu „a mai vorbit, pe parcursul interviului despre campania electorală de la Chișinău, tentativa forțelor pro-putiniste de a deturna drumul european al R. Moldova, proiectul Reunirii și perspectiva aderării Chișinăului în spațiul comunitar”.
Pentru cine nu ştie, trebuie spus că societatea de dincolo de Prut e divizată între rusofilii care cred că Moldovei i-ar fi mai bine sub cizmă muscălească şi cei încă nerusificaţi şi neîndoctrinaţi în stil sovietic, care cred că singura opţiune viabilă a „ţării” ar fi alături de Ţara Mamă România şi de Uniunea Europeană.
„Aș vrea în primul rând să subliniez importantă crucială a alegerilor din 11 iulie pentru Republica Moldova. Ea are pentru prima dată o șansă foarte clară de a avea un parlament și un guvern care să lucreze în interesul cetățenilor și să se angajeze hotărât pe calea reformelor, ceea ce este esențial pentru a transforma în beneficii concrete noile oportunități de finanțare oferite de Uniunea Europeană.
Mă refer mai cu seamă la Planul de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro prezentat de Comisia Europeană luna trecută. Angajamentul pro-european al Președintei Maia Sandu a contat fundamental în acordarea acestui sprijin suplimentar și ar fi păcat ca această oportunitate să fie irosită.
Dacă se adeverește ipoteza menționată în întrebarea dumneavoastră, fără îndoială drumul european al Republicii Moldova va rămâne unul complicat şi inegal. Nu e o ipoteză complet nouă pentru Uniunea Europeană de altfel, în fond este o situație pe care am trăit-o deja și din noiembrie 2019 încoace am văzut cât de problematic este în ceea ce privește continuarea reformelor. Prețul cel mai mare l-au plătit cetățenii Republicii Moldova, care nu au văzut nicio ameliorare concretă a traiului lor”,a răspuns dna Strugariu unei întrebări puse de Sebastian Rusu.
Citiţi întreg interviul, publicat pe site-ul presshub.ro, accesând link-ul de mai jos:
sursa foto: Facebook/Renew Europe