Modificările operate de PSD-ALDE-UDMR la legile Justiţiei, declarate neconstituţionale

Date:

Share post:

Curtea Constituţională a României a decis azi, cu unanimitate de voturi, că
modificările aduse de coaliția PSD-ALDE-UDMR Codurilor penale sunt neconstituționale.

Decizia judecătorilor CCR survine după ce, pe aceeaşi temă, s-a hotărât de nu mai puţin de şapte ori amânarea unei decizii ăn acest sens.

Curtea Constituţională fusese sesizată de preşedintele Klaus Iohannis şi de partidele de Opoziţie.

Redăm mai jos fragmente din decizia CCR:

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în ansamblul ei, este neconstituțională.

În acest sens, Curtea a reţinut, în esenţă, faptul că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată încalcă art.147 alin.(2) din Constituţie”, se arată în comunicatul de presă emis azi de CCR.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, în ansamblul ei, este neconstituțională.

Curtea a reţinut în esenţă că, în cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr.633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare și nu a transpus toate deciziile Curţii Constituţionale prin care s-a constatat, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, neconstituționalitatea unor norme de procedură penală.

Prin aceste motive, Curtea a constatat că legea supusă controlului încalcă art.147 alin.(2) din Constituţie”, mai informează CCR.

Prin urmare, toate modificările operate de PSD, ALDE şi UDMR, care au pus, practic, botniţă Justiţiei, sunt nule de drept.

E evident că magistraţii Curţii Constituţionale au luat această decizie azi sub efectul valului de furie din întreaga societate românească, generat de tragedia de la Caracal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular