Pentru piteşteni, dar şi pentru locuitorii câtorva comune învecinate, societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti nu e numai furnizor de servicii de apă potabilă şi canalizare, ci şi tocătorul perfect de nervi.

Tocător de nervi, dar şi tocător de bani, mai nou.

A constatat-o, recent, pe propria piele, dl Florin Popescu, din satul Păduroiu din Deal, comuna Poiana Lacului, localitate unde Apă Canal 2000 SA Piteşti e furnizor de apă şi canalizare.

Concret, de azi vară încoace, prin ţevile din gospodăria omului, pe unde ar trebui să curgă apă potabilă, curge doar… aer. „Apa, pesemne, e cu program”, făcea haz de necaz dl Popescu.

Mai grav e că, deşi la robinet nu curge apă, ci aer, apometrul din gospodărie se învârte ca titirezul, contorizând un consum inexistent. Consum pe care domnii de la Apă Canal l-au facturat conştiincios, lună de lună.

Aer la preţ de apă potabilă, altfel zis, chestiune care nouă ni se pare că aduce a înşelăciune, sau cum s-o fi numind în limbaj juridic.

Oricum ar sta lucrurile, Poiana Lacului devine astfel prima comună din România în care aerul nu mai e gratis, ci se plăteşte. Şi încă destul de scump.

Firesc, omul s-a adresat celor de la Apă Canal Piteşti, sesizând situaţia descrisă aici. Şi telefonic, dar şi în scris.

Răspunsul primit de dl Popescu, din care cităm mai jos, ni se pare aiuritor:

„Vă comunicăm că nu putem da curs solicitării dumneavoastră (de a se scădea din factura de apă aerul – n.n.) de recalculare a facturii de 20 de metri cubi, deoarece aceasta a fost emisă conform prevederilor legale și contractuale şi reprezintă consumul de apă înregistrat de apometrul tip Zenner, montat la data de….. şi care este în perioada de valabilitate metrologică până în data de… conform Buletinului de verificare metrologică nr…”

Dacă apometrul e verificat metrologic, eşti bun de plată, nu contează că prin robinet vine doar aer, nu şi apă

Cu alte cuvinte, cei de la Apă Canal sunt acoperiţi de „prevederi legale şi contractuale”, de „buletine de verificare metrologică” etc… aşa că dl Popescu e bun de plată pentru aerul furnizat de Apă Canal în loc de apă.

Aşa că, nu ajunge că avem printre cele mai scumpe servicii de apă şi canalizare din ţară, acum unii mai trebuie să plătească şi aerul pe post de apă potabilă.

Trist e că situaţia relatată aici nu e una singulară. Şi nici nu se petrec astfel de lucruri doar la Poiana Lacului, ci şi în alte localităţi. Cineva sesiza că şi la Ciocănăi se întâmplă la fel, altcineva că şi la Moşoaia etc.

Spaţiul virtual abundă de astfel de sesizări, pe lângă clasica deja apă roşie, ruginie sau maro de-a binelea, cu care piteştenii s-au obişnuit deja.

Apă Canal o ţine, însă, langa, că apa e potabilă şi că stimabilii consumatori sunt buni de plată chiar şi atunci când prin conducte curge aer în loc de apă. Că doar şi aerul tot un fluid este (în sens fizic vorbind), de-aia îl şi contorizează conştiincios apometrul de tip Zenner, nu?

sursa foto şi video: Florin Popescu

1 COMENTARIU

  1. Da, este corect conform legislatiei ceea ce spune societatea.Consumatorul trebuia sa inchida ventilul de izolare al aparatului pentru a impiedica trecerea fluidului(aer),sa observa daca totusi mai indica consum si apoi sa solicite prezenta la fata locului a specialistilor de la Apa-Canal 2000 SA.Daca acestia refuza,consumatorul sa faca intampinare la Primaria Pitesti care este cea care poate dispune masuri in acest caz si totodata si la oficiul pt.protectia consumatorilor.Cu aceasta ocazie se va intocmi proces verbal de constatare si se pot lua masuri concrete,cum ar fi si recalcularea facturii cu o perioada de timp in urma.
    Este totusi straniu cum se invarte contorul daca trece aer prin el?Doar daca aerul este sub presiune. Daca este contor inteligent cu transmitere de la distanta este posibil sa aiba o problema de soft sau electrica.
    Oricum verificarea la fata locului este esentiala.

    Mulţumim pentru comentariul dv, credem că e util multor cititori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here