„Ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.
PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect”.
Rândurile de mai sus au fost scrise de jurnalista Emilia Şercan şi publicate pe site-ul PressOne.ro. În fapt, ministrul cere în instanță suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât în decembrie să îi reanalizeze teza de doctorat.
Rectorul universităţii clujene, Daniel David, și președintele Comisiei de Etică a acesteia, Dacian Dragoș, au anunțat că UBB va apela la experți internaționali pentru acestă nouă analiză a lucrării științifice a ministrului de Interne, în baza căreia acesta a obținut în 2018 – sub coordonarea prof. univ. Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI – titlul ştiinţific de doctor.
Iniţial, după o verificare mai sumară (care nu a cuprins întreg conţinutul tezei de doctorat) cei de la UBB au conchis că numai 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode (PNL) este plagiată. 2,95% din cât s-a verificat, adică.
Ce valoare ştiinţifică are teza doctorului Lucian Bode?
Desigur, chestiunea plagiatului o vor lămuri universitarii clujeni, însă, dincolo de simpla întrebare dacă ministrul-doctor a copiat sau nu, se pune o altă întrebare, la fel de legitimă: ce valoare ştiinţifică are teza de doctorat a lui Lucian Bode?
Pentru ca o astfel de lucrare să justifice acordarea titlului de doctor, ea trebuie să îndeplinească multe alte condiţii, în afara celei elementare, de a nu fura de la alţi autori. Cea mai importantă dintre aceste condiţii e valoarea ştiinţifică.
O teză de doctorat trebuie obligatoriu să vină cu ceva nou, să aducă o nouă perspectivă a lucrurilor, să cerceteze aspecte necercetate încă sau cercetate insuficient, să vină cu nişte interpretări ori teorii proprii, validate de studiul doctorandului etc.
Or, după cum constatase în septembrie anul trecut prof. univ. dr. Cristian Preda, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, om cu studii postuniversitare la Sorbona şi cu doctorat în Ştiinţe Politice luat cu „summa cum laudae” la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, teza de doctorat a ministrului Lucian Bode „e maculatură”.
„Nivelul prelucrării informației e dezolant… Nicăieri altundeva în cuprinsul lucrării, lipsa discernământului nu e mai stridentă…
Avem de-a face cu o ilustrare desăvârșită a analfabetismului funcțional: Bode nu procesează ce citește”, a opinat profesorul Cristian Preda.
Lucian Bode are 49 de ani, e de loc din judeţul Sălaj şi e de meserie inginer electromecanic. Înainte să intre în politică a lucrat la Electrica Zalău. A deţinut două portofolii ministeriale (Economie şi Transporturi), înainte de a fi numit ministru de Interne în Guvernul PSD-PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă.
sursa foto: arhivă ArgesulOnline.ro