Într-una din serile trecute, ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut, la Timişoara, o serie de declaraţii posturilor TV de ştiri, care au reaprins conflictul latent dintre poliţiştii „locali” şi cei „naţionali”.

În fapt, ministrul Vela n-a făcut decât să dea o recunoaştere oficială, de la înălţimea funcţiei sale, a discrepanţelor nejustificate de lefuri dintre aşa-numiţii poliţişti locali şi restul poliţiştilor, angajaţi în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

„De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei pe lună, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a declarat dl Vela.

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, a dezminţit faptul că la Poliţia Locală de acolo lefurile sunt atât de mari.

Însă, esenţa problemei rămâne: poliţiştii locali sunt, de fapt, nişte paznici, cu pregătire poliţienească precară sau cvasinulă (un simplu curs de câteva săptămâni), dar plătiţi de autorităţile locale cu mult mai bine decât agenţii şi ofiţerii de Poliţie (MAI), a căror pregătire şi competenţe sunt, indiscutabil, la alt nivel.

În plus, uniformele aproape identice creează confuzie, puţinele competenţe ale „localilor” se suprapun cu cele ale Poliţiei etc, chestiuni pe care le cunoaşte şi ministrul Vela.

„Ar trebui făcută, şi o vom face, după pandemie, o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție… De la confuzia nominală sau inscripționarea autovehiculelor, ar trebui clar o delimitare”, a declarat ministrul de Interne.

Imaginea de sus este preluată de pe unul dintre grupurile active pe reţelele sociale, care militează pentru desfiinţarea poliţiilor locale, pe motiv că ar fi inutile, corupte şi bugetofage.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here