Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Sănătății, Ioana Mihăilă, au făcut azi, iarăși, declarații referitoare la modul în care va începe școala în acest an. Zilele trecute lucrurile nu erau stabilite în totalitate, motiv pentru care cei doi miniştri direct responsabili au ieșit în public pentru a pune toate amănuntele cap la cap.

Anul acesta este al doilea în care școala începe în context pandemic, motiv pentru care trebuie luate câteva măsuri de protecție. După spusele ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, primul scenariu va rămâne cel stabilit: până la atingerea ratei de infectare de 6/mia de locuitori, toate școlile rămân deschise, cu prezență fizică.

Noutatea este, însă, scenariul al doilea. Dacă pentru început Sorin Cîmpeanu a menționat că după depășirea ratei de 6/mie elevii vaccinați vor avea prioritate în sălile de clasă, în timp ce restul se vor muta în online, în urma intervenției Consiliului Național al Elevilor, acest scenariu a fost schimbat. După ce limita stabilită a numărului de persoane infectate va fi depășită, toate orele se vor muta în online, excepție făcând doar creșele, grădinițele și școlile speciale.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a punctat că trebuie respectate în continuare măsurile preventive, precum distanțarea fizică, aerisirea claselor, a sălilor de cantină sau a sălilor de sport, purtarea măștii de tip medical. De asemenea, dacă unul dintre elevii unei clase va fi testat pozitiv, restul colegilor se vor muta în online pentru 14 zile, dar se poate reveni după 8 zile dacă toți copiii sunt testați cu ajutorul testelor rapide făcute în școli sau prin echipele de la DSP.

Copiii din clasele a VII-a, a VII-a și de la liceu vor fi puși în situații diferite în momentul în care apare un caz de Covid-19 în clasă. Elevii vaccinați sau care au trecut prin boală pot continua cursurile fizic, în timp ce ceilalți vor trece în online pentru 14 zile, cu posibilitatea revenirii în ziua a 8-a cu testare.

Sorin Cîmpeanu se arată totuși optimist, spunând că are certitudinea că se va ajunge greu la rata de infectare de 6/mia de locuitori, iar dacă se va întâmpla acest lucru, va fi pentru o perioadă scurtă de timp. Totodată, acesta a amintit posibilitatea elevilor mai mari de 12 ani, de a se vaccina, menționând că și aceasta este o posibilitate de a ține sub control virusul. De fapt, unica viabilă, deocamdată.

În ceea ce privește vaccinarea în școli, acest lucru se poate realiza direct în centrul de învățământ, dacă există personal medical. În caz că acest lucru nu este posibil, DSP-ul va mobiliza echipe care să meargă în școli sau în centre medicale aflate în apropierea școlilor, acolo unde elevii vor fi programați. Însă, după depășirea ratei de infectare, chiar și elevii vaccinați va trebui să se mute în online.

Au rămas neclarificate destule probleme: ce măşti vor purta elevii, le asigură şcolile măşti sau nu, cine plăteşte pentru testele profesorilor care refuză să se vaccineze anti-Covid etc, cine răspunde dacă un dascăl nevaccinat îşi îmbolnăveşte elevii (s-a întâmplat un astfel de caz, în SUA) şi multe altele.

Așadar, anul școlar 2021-2022 va începe tot cu reguli stricte și cu aproape la fel de multe condiționări ca și cel precedent. Deși ministrul Educației se arată optimist, încep să crească, treptat, numărul de cazuri de infectare cu Covid.

Astăzi în România au fost înregistrate 1.443 de noi infectări, fiind un record după marea relaxare din timpul verii. Ieri fuseseră peste 1.300, după ce, în urmă cu aproximativ o lună, abia dacă se depăşea suta de cazuri pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here