Ieri, oficiali ai Ministerului Educaţiei au anunţat că la examenele de bacalaureat, respectiv evaluare naţională, care se vor susţine în vara anului 2019, vor fi introduse teste tip grilă, în locul examenelor scrise clasice.
Ba chiar pe pagina de internet a ministerului de resort au şi apărut nişte modele de teste grilă.
Azi, la nici 24 de ore de la anunţul privind introducerea acestora, secretarul de stat din minister, dl Florian Lixandru (foto), vine şi spune că, de fapt, „încă n-a fost luată o decizie” în acest sens.
Astfel spus, oficialii din ministerul de resort încă orbecăie şi nu le e deloc clar cum se vor susţine viitoarele examene de bacalaureat, respectiv evaluare naţională.
Iată mai jos şi o mostră despre limbajul romglez, de neînţeles, pe care-l foloseşte dl secretar de stat Lixandru:
„Ca să reducem gradul de subiectivism am zis să introducem și itemi de tip obiectiv unde nu ai cum să întorci că e 1 sau 2 răspunsul, n-ai ce să interpretezi acolo. Și am zis să introducem și astfel de itemi într-o anumită pondere. Asta a fost intenția…Asta a fost rațiunea”, a declarat dl Lixandru, citat de Hotnews.
Întrucât în dicţionarele limbii române nu figurează nicăieri cuvântul item/itemi, încercăm să traducem noi din romgleza secretarului de stat: item, în engleză, înseamnă punct, subiect, paragraf. Şi mai sunt alte câteva sensuri asemănătoare.
De ce n-o fi spus, simplu, pe româneşte, subiecte în loc de „itemi”?
Revenind la subiectul în sine (sau la itemul de la care am plecat, ca să folosim limbaj de secretar de stat la Educaţie), încă nu se ştie precis cum se vor susţine examenele de Bac şi de evaluare naţională. Va mai dura ceva până onor ministerul se va decide.
Deocamdată, cum spuneam, orbecăie printre „itemi”.
sursa foto: edu.ro