Am semnalat încă din vara anului trecut, când deja pandemia începuse să-şi arate bine colţii, că locuitori din mai multe sate ale judeţului Argeş au mari dificultăţi în a respecta îndemnurile autorităţilor, de a se spăla cât mai des pe mâini, din simplul motiv că lipseşte apa.

De departe, cel mai cunoscut caz – dar şi cel mai grav, opinăm noi – e cel al satului Valea Brazilor, aparţinând de comuna Băiculeşti.

Cunoscut pentru că tocmai s-au împlinit doi ani de când o localnică, dna Simona Niculescu (revenită în ţară după vreo trei decenii petrecute în Franţa) a obţinut, în Justiţie, o sentinţă rămasă definitivă şi executorie prin care Primăria şi Consiliul Local Băiculeşti sunt obligate să introducă apa curentă în sat.

Sat în care, altminteri, mai multe gospodării suferă de lipsa apei. Una dintre aceste gospodării fiind cea a mamei liderei PNL Alina Gorghiu, care a copilărit în zonă.

Bineînţeles că sentinţa respectivă, deşi definitivă şi executorie, a rămas hârtie calpă, niciuna dintre cele două autorităţi locale nesinchisindu-se să încerce măcar s-o respecte.

În disperare de cauză, dna Niculescu a încercat ca, măcar acum, în vremuri de pandemie, să obţină ajutor în sensul aprovizionării cu apă a gospodăriilor care suferă din această cauză.

O cisternă cu apă ar rezolva problema, măcar o perioadă de timp. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a decis, însă, că sătenii se pot descurca şi fără apă.

Simona Niculescu n-a fost băgată în seamă nici de fostul prefect PNL, Emanuel Soare, nici de actualul prefect, Emilia Mateescu (USR). Dna Mateescu i-a refuzat, zilele trecute, o audienţă, îndemnând-o să se programeze online.

Ca şi cum n-ar fi nicio pandemie…

Prin urmare, sătenii din Valea Brazilor se spală pe mâini care cum poate, când poate, mai strâng apă de ploaie sau din topirea zăpezii, se mai împrumută unul pe altul cu câte o găleată etc. Mai aduc apă cu bidoanele, de la oraş (foto sus), când şi când.

În clădirea care adăposteşte Prefectura şi Consiliul Judeţean toate-s bune şi frumoase; la robinete curge apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here