Milionarul Călin Donca, creatorul criptomonedei Solix, reținut de DIICOT, apoi arestat

Date:

Share post:

Omul de afaceri Călin Donca, din Braşov, a fost reținut ieri de DIICOT pentru înșelăciune și manipulare a pieței de capital, după ce acesta a creat o monedă virtuală (Solix) care a promovat-o în mediul online. Azi a fost arestat pentru 30 de zile.

Potrivit afaceristului, criptomoneda creată de el genera venituri de 100 de ori mai mari decât investiția.

„Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional (Călin Donca, soţia lui şi alţi doi colaboratori – n.n.) au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, susţin anchetatorii.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.

Cu ajutorul a 17 firme implicate în lanţul infracţional se făceau tranzacții fictive care să ridice valoarea criptomonedei Solix pe piață şi să convingă oamenii să investească. Evident, cine era păcălit nu mai vedea niciun ban din investiţie.

Din informaţiile noastre, există cel puţin doi oameni de afaceri din Piteşti care au crezut în multiplicarea investiţiilor cu 100 graţie criptomonedei lui Călin Donca şi au „investit” în afacere.

sursa foto: Facebook/Călin Donca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

FC Argeș Basketball – CSM Focșani la Pitești Arena

Azi de la ora 18:00, în Sala Polivalenta Pitești...

Victorie clară la debut în Campionatul Mondial de Handbal feminin

România a debutat cu dreptul în primul meci din...

Dacian Cioloș, apel la unitatea dreptei și susținerea unui proiect prezidențial comun

„Să fim, în ultimul ceas, o generație de oameni...

Deșeurile de ambalaj: ce sancțiuni riscă firmele care nu respectă legislația și cum pot fi evitate

Firmele românești trebuie să respecte destul de multe legi...